Να παραμείνουν στα σπίτια τους για τη γιορτή των Ευχαριστιών και να εξακολουθήσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού ζήτησαν από τους Αμερικανούς υγειονομικοί αξιωματούχοι, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για έξαρση της Covis-19 το επόμενο 4ήμερο.

Οι εκκλήσεις των ειδικών εντάθηκαν καθώς οι γορτές αναμένεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων covid-19 στις ΗΠΑ, την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός θανάτων ξεπέρασε τις 2.000, με τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους να πεθαίνουν από κορονοϊό κάθε τρία λεπτά. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε ένα 24ωρο που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από τις αρχές Μαΐου.

«Η covid-19 έχει πάρει φωτιά» δήλωσε ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπεσίρ μιλώντας στο CNN για να υπερασπιστεί τα αντιδημοφιλή μέτρα που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων το κλείσιμο σχολείων και κάποιων καταστημάτων. «Απλώς προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό» τόνισε.

Περισσότεροι από τους μισούς κυβερνήτες των 50 αμερικανικών πολιτειών έχουν επιβάλει ή επαναφέρει περιορισμούς αυτό τον μήνα προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωση της πανδημίας, οι οποίοι αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, περιορισμούς στη λειτουργία εστιατορίων, μπαρ και άλλων επιχειρήσεων αλλά και στις κοινωνικές συγκεντρώσεις. Όμως τα στοιχεία της πανδημίας επιδεινώνονται, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. .

Ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται στα αμερικανικά νοσοκομεία ξεπέρασε τις 86.000 χθες Τρίτη, ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ 30 από τις 50 πολιτείες ανέφεραν αριθμό ρεκόρ νοσηλειών αυτό τον μήνα.

Ο αυξανόμενος αριθμός των ασθενών δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το ήδη κουρασμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και περιορίζει ακόμη πιο πολύ τους πόρους του συστήματος υγείας, καθώς περίπου 171.000 Αμερικανοί βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό καθημερινά και 1.500 ή περισσότεροι πεθαίνουν κατά μέσο όρο από τη νόσο.

Ο γενικός χειρουργός Ζερόμ Άνταμς κάλεσε τους Αμερικανούς «να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης» και να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκα, να αποφεύγουν τον συνωστισμό και να πλένουν τα χέρια τους.

«Χρειαζόμαστε εσείς, ο αμερικανικός λαός, να κάνετε λίγη ακόμη υπομονή» δήλωσε ο Άνταμς σε συνέντευξή του στο Fox News. Ένωσε τη φωνή του με αυτή άλλων γιατρών που κάλεσαν τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια την εορταστική περίοδο και ζήτησαν από τις οικογένειες να περιορίσουν τους εορτασμούς για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Απλώς πείτε «όχι»

Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Καλιφόρνιας, ο δρ. Μαρκ Γκάλι μάλιστα έφτασε στο σημείο χθες στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την κατάσταση του κορονοϊού στην πολιτεία να προσφέρει λύσεις στους πολίτες για το πώς μπορούν να αρνηθούν ευγενικά μια πρόσκληση σε συγκέντρωση.

«Το να λέει κανείς ‘όχι’ στους ανθρώπους που αγαπάμε δεν είναι ποτέ εύκολο όμως το να γνωρίζουμε πότε και πώς να λέμε ‘όχι’ είναι το πρώτο βήμα για να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία αυτών που αγαπάμε» τόνισε.

Ωστόσο τα στοιχεία για την κίνηση των οχημάτων δείχνουν ότι οι Αμερικανοί στην πλειονότητά τους αγνοούν αυτές τις εκκλήσεις.

Εξάλλου, αν και λιγότεροι απ’ό,τι συνήθως, εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν γεμίσει τα αεροδρόμια και τους αυτοκινητόδρομους τις τελευταίες ημέρες.

ΠΗΓΗ