Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο σε μια επίδειξη αλληλεγγύης, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας σε μια αντιπαράθεση που σήμανε συναγερμό σε δυτικές πρωτεύουσες, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντήσει το μεσημέρι τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνδυάζοντας την αλληλεγγύη με εκκλήσεις για να παραμείνει η Ουκρανία στην οδό των μεταρρυθμίσεων και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ο ουκρανός πρόεδρος και ο αμερικανός υπουργός θα δώσουν στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Βρίσκομαι εδώ για έναν πολύ απλό λόγο, που είναι να επαναδιατυπώσω κατηγορηματικά για λογαριασμό του προέδρου Μπάιντεν τη δέσμευσή μας σε μια σύμπραξη μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Μπλίνκεν όταν συναντήθηκε στο Κίεβο με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρηση των δυνάμεών της στις 22 Απριλίου, βοηθώντας να ανοίξει ο δρόμος για μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Ιούνιο.

Ο αμερικανός υπουργός πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον «δεσμεύεται επίσης να εργασθεί μαζί σας» και να βοηθήσει στην «ενίσχυση της δημοκρατίας σας, στην οικοδόμηση θεσμών και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεών σας κατά της διαφθοράς».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «εκτιμά αληθινά» τη βοήθεια που έχει λάβει από το 2014 και την επανάσταση με την οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία ο φιλορώσος πρόεδρος, επιφέροντας την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και την έναρξη του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία εναντίον αυτονομιστών που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.ΠΗΓΗ