«Οι θεσμοί έχουν και ένα στοιχειώδες υπόβαθρο πολιτικού πολιτισμού το οποίο στην προκειμένη περίπτωση χάθηκε. Είδαμε σκηνές οχλοκρατίας όμως δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο, ήταν άνθρωποι που εισέβαλαν χωρίς να έχουν σκοπό ή να ξέρουν τι να κάνουν. Είναι απίθανο αυτές οι κινήσεις να φέρουν αποτέλεσμα, όμως γίνονται».

Με αυτά τα λόγια σχολίασε τα τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον ο υφυπουργός Παιδείας και διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Το σύστημα πάντως παραμένει θεσμοθετημένο και οχυρωμένο και λειτουργεί, ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης, είπε και παρατήρησε πως αυτό που τελικά βλέπουμε είναι μια χώρα περίπου διχασμένη με ένα τμήμα επιθετικό απέναντι σε οτιδήποτε, το ίδιο τμήμα που έφερε τον Τραμπ στην εξουσία. «Είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει το αμερικανικό κράτος, όχι μόνο με ευχολόγια», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Αμερική θα το καταφέρει διότι έχει αποδείξει ότι έχει αντοχή.

Εκτίμησε επίσης ότι ο Τραμπ δεν θα βρεθεί στην τελετή παράδοσης παραλαβής, πιθανολογώντας ότι ο Μάικ Πενς θα εμφανιστεί εξ ονόματός του.

Όπως επεσήμανε, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με την παραδοσιακή ηγεσία των Ρεπομπλικάνων που του λένε «φτάνει» ωστόσο επιμένει, ενώ αναγνώρισε ότι ένα κομμάτι του κόμματος εμφορείται πλέον από διάθεση διάσπασης.

Στο ερώτημα εάν πρόκειται να καθαιρεθεί νωρίτερα, είπε ότι μένει να φανεί, όπως και το θα γίνει με το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών.

ΠΗΓΗ