Η Νέα Ζηλανδία σκοπεύει να φτιάξει μια άκαπνη γενιά και έχει ένα ιδιαίτερο πλάνο κατά νου, με τις προτάσεις να θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση τσιγάρων σε όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2004.

Η χώρα συζητά μια πληθώρα ιδεών για την απαγόρευση του καπνίσματος στη νέα γενιά, ώστε να τηρηθούν οι εθνικές δεσμεύσεις για μια εντελώς άκαπνη χώρα ως το 2025.

Το σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση της νόμιμης ηλικίας για κάπνισμα, απαγορεύοντας ταυτοχρόνως την πώληση τσιγάρων και καπνού σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2004. Κάτι που θα κάνει παράνομο το κάπνισμα για τη νέα γενιά.

Μελετάται επίσης η δραστική μείωση της περιεκτικότητας νικοτίνης, η απαγόρευση των φίλτρων, η τιμή-πλαφόν για τον καπνό και ο περιορισμός των σημείων πώλησης.

«Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση», λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Dr Ayesha Verrall, ανακοινώνοντας τις δραστικές αλλαγές, «περίπου 4.500 Νεοζηλανδοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καπνό και πρέπει να επιταχύνουμε την πρόοδό μας ώστε να φτάσουμε τον στόχο του 2025».

Τις προτάσεις καλωσόρισαν μια σειρά από φορείς υγείας, αλλά και πανεπιστημιακοί, που θεωρούν το νομοσχέδιο τομή.

Το σχέδιο έχει δεχτεί βέβαια και δριμεία κριτική, κυρίως για τις ακούσιες συνέπειες που μπορεί να έχει η απαγόρευση, όπως η άνοδος της μαύρης αγοράς, αλλά και το λουκέτο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Πολεμική δέχεται και στη βάση του περιορισμού των ελευθεριών του πολίτη. «Υπάρχει μια φιλοσοφική αρχή για τους ενήλικες να μπορούν να πάρουν αποφάσεις για τους εαυτούς τους, στο πλαίσιο της λογικής», γράφει ο δημοσιογράφος Alex Braae.ΠΗΓΗ