Νέο ρεκόρ θανάτων από covid-19 μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε σήμερα στην Ταϊλάνδη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι αρχές αυξάνουν τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το τρίτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού που εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα.

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.438 νέα κρούσματα covid- 19 και 11 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στην Ταϊλάνδη σε 55.460 και των νεκρών σε 140.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Πραγιούτ Τσαν – ο- τσα έγραψε χθες Σάββατο στο Facebook ότι οι κυβερνήτες των επαρχιών μπορούν να κλείνουν δημόσιους χώρους και να επιβάλουν απαγορεύσεις στην κυκλοφορία, αν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19.

Σχολεία, μπαρ και ινστιτούτα μασάζ έκλεισαν πριν μία εβδομάδα και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Μάιο, ενώ έχει απαγορευθεί η πώληση αλκοόλ στα εστιατόρια σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι αρχές της Μπανγκόκ ανακοίνωσαν το κλείσιμο πάρκων, κινηματογράφων, γυμναστηρίων και βρεφονηπιακών σταθμών από αύριο 26 Απριλίου και ως τις 9 Μαΐου.

Παράλληλα από χθες Σάββατο και για μία εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα σε 18 επικίνδυνες επαρχίες, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπανγκόκ, θα λειτουργούν από τις 11:00 ως τις 20:00, ανακοίνωσε τη Ταϊλανδική Ένωση Λιανεμπορίου.

Οι αρχές της χώρας είχαν καταφέρει να κρατήσουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων covid-19 , όμως το νέο ξέσπασμα της επιδημίας και η εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Β.1.1.7 έχει προκαλέσει περισσότερες από 24.000 μολύνσεις και 46 θανάτους μέσα σε μόλις 25 ημέρες.

Η πολιτική της Ταϊλάνδης να κρατά στο νοσοκομείο όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, έχει προκαλέσει ανησυχία ότι δεν θα υπάρχουν αρκετές κλίνες αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα. Υγειονομικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότερες από 20.000 νοσοκομειακές κλίνες ελεύθερες σε όλη τη χώρα.

Προκειμένου να απελευθερώνονται πιο γρήγορα κλίνες ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν να μειώσουν σε 10 από 14 ήμερες την καραντίνα στα νοσοκομεία για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, επιτρέποντάς τους να περάσουν τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι τους.ΠΗΓΗ