Ο μεγαλύτερος καφέ αρκούδος της Ρουμανίας σκοτώθηκε από έναν πρίγκιπα του Λιχτενστάιν κατά τη διάρκεια μιας κυνηγετικής εξόρμησης και η αστυνομία περιβάλλοντος της χώρας έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση αυτήν.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Agent Green, ο Αρθούρος ήταν 17 ετών και ήταν ο μεγαλύτερος αρκούδος που έχει παρατηρηθεί στη Ρουμανία και «αναμφίβολα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Η οργάνωση επικαλείται τη μαρτυρία ενός δασοφύλακα της περιοχής Κοβάσνα, στην κεντρική Ρουμανία.

Το κυνήγι αρκούδων απαγορεύεται στη χώρα όμως ο πρίγκιπας Εμάνουελ είχε λάβει άδεια για να σκοτώσει μια θηλυκή που φέρεται ότι είχε επιτεθεί σε διάφορα αγροκτήματα πέρσι, σύμφωνα με την Agent Green και μια άλλη οργάνωση για την προστασία των ζώων, την VGT. Ο πρίγκιπας ζει στην Αυστρία, όπου η οικογένειά του έχει έναν πύργο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Τάντσος Μπάρνα επιβεβαίωσε, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι είχε δοθεί η σχετική άδεια, χωρίς να αναφέρει το όνομα του πρίγκιπα.

Ο Γκάμπριελ Πάουν, εκπρόσωπος της Agent Green, είπε ότι ο πρίγκιπας Εμάνουελ σκότωσε τον Μάρτιο «μια αρσενική αρκούδα που ζούσε στην καρδιά του δάσους και δεν είχε πλησιάσει ποτέ στις γύρω κατοικίες». «Είναι προφανές ότι ο πρίγκιπας δεν ήρθε να επιλύσει ένα πρόβλημα που βασάνιζε τους χωρικούς αλλά να σκοτώσει μια αρκούδα και να πάρει το τρόπαιο για να το κρεμάσει στον τοίχο», σχολίασε.

Οι ρουμανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την ταυτότητα του κυνηγού.

«Γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να σκοτωθεί μια θηλυκή, αλλά βρήκαμε ένα αρσενικό» και για αυτό αποφασίστηκε να ξεκινήσει έρευνα, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της αστυνομίας περιβάλλοντος, ο Οκταβιάν Μπερσεάν, κάνοντας λόγο για «υποψίες περί λαθροθηρίας».

Ο πριγκιπικός οίκος του Λιχτενστάιν δεν θέλησε να σχολιάσει «μια ιδιωτική, προσωπική υπόθεση, της οποίας δεν γνωρίζει το πλαίσιο» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «σέβεται τη φύση».

Η Ρουμανία φιλοξενεί σήμερα περίπου 6.000 καφέ αρκούδες, δηλαδή τον μεγαλύτερο πληθυσμό τους στην Ευρώπη.ΠΗΓΗ