Λυγίζει από την τεράστια πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας του Ισημερινού, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με ορισμένα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κίτο να έχουν ξεπεράσει το 100% των δυνατοτήτων τους να νοσηλεύσουν ασθενείς.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής βίωσε τραγικές καταστάσεις όταν χτυπήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, στις αρχές της περασμένης χρονιάς, ιδίως η πόλη Γουαγιακίλ. Οι αρχές μπόρεσαν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο έπειτα από μήνες.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα αυξάνονται ξανά με πολύ ανησυχητικό ρυθμό, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Κορεσμό του συστήματος υγείας δεν έχουμε μόνο στο Κίτο αλλά σε εθνικό επίπεδο», προειδοποίησε ο Δρ. Βίκτορ Άλβαρες, πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου στην επαρχία Πιτσίντσα, όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα του Ισημερινού, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Τα να βλέπεις ασθενείς στα πατώματα, σε ράντζα, σε στρώματα, να τους χορηγείται οξυγόνο στα επείγοντα – αυτά είναι θλιβερά πράγματα», τόνισε ο Δρ. Άλβαρες.

Σε κάποια νοσοκομεία στο Κίτο ολόκληρες οικογένειες περιμένουν στα επείγοντα με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια κλίνη, περιέγραψε ο Δρ. Εδίσον Ράμος, συντονιστής στο νοσοκομείο Κάρλος Αντράντε Μαρίν, μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.201 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει επισήμως τις 327.325. Συνολικά 16.780 άνθρωποι είτε διαγνώστηκε ότι υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ή πιστεύεται πως πέθαναν εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αλλά αυτό δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Οι αρχές επέβαλε τη Δευτέρα νέα περιοριστικά μέτρα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις με οχήματα και τις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών και κλείνοντας τις παραλίες ενόψει του Πάσχα των Καθολικών.

Ο δήμος της Γουαγιακίλ ανακοίνωσε χθες πως οι εργάσιμες ώρες και το ωράριο των καταστημάτων θα τερματίζονται στις 16:00 και ότι θα απαγορευτεί η κίνηση των αυτοκινήτων από τις 19:00 μέχρι τις 05:00.

«Η πεποίθηση ότι (η πανδημία) έχει ήδη τελειώσει μας οδήγησε να βιώνουμε αυτή την κατάσταση, να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ζήσουμε ξανά όσα υποστήκαμε πέρυσι», εξήγησε η δήμαρχος Σίνθια Βιτέρι σε τοπικά ΜΜΕ.

Η εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης, που προχωράει με πολύ αργό ρυθμό, έχει επισκιαστεί από καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς και άλλα προβλήματα.ΠΗΓΗ