Συνεχίζεται η κόντρα των ΗΠΑ με αρκετές κινεζικές εταιρείες, καθώς τα μέτρα όχι μόνο δεν χαλάρωσαν, αλλά κι επεκτάθηκαν και σε άλλες περιπτώσεις.

Η Huawei παραμένει στην «μαύρη λίστα», με το προεδρικό διάταγμα του Τζο Μπάιντεν να αυξάνει τον αριθμό των εταιρειών από 48 σε 59.

Μάλιστα, ορίζει πως απαγορεύονται οι επενδύσεις Αμερικανών σε εταιρίες που δημιουργούν και αναπτύσσουν τεχνολογίες παρακολούθησης.

«Θεωρώ πως η χρήση κινεζικής τεχνολογίας παρακολούθησης εκτός της PRC (People’s Republic of China) και η ανάπτυξη ή χρήση κινεζικής τεχνολογίας παρακολούθησης με σκοπό την καταπίεση ή τη σοβαρή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία έχει την πηγή της στο σύνολό της ή σε σημαντικό κομμάτι της εκτός ΗΠΑ, συνιστά ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή στην εθνική ασφάλεια, την ξένη πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ και ως εκ τούτου, επεκτείνω τη διακήρυξη του προεδρικού διατάγματος 13959 προς την αντιμετώπιση αυτών των απειλών», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το διάταγμα τίθεται σε ισχύ από τις 2 Αυγούστου. Οι αμερικανικές εταιρίες και τα νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν επενδύσεις στις κινεζικές εταιρίες της λίστας, έχουν περιθώριο ενός έτους για να επανεπενδύσουν τα κεφάλαιά τους αλλού.ΠΗΓΗ