Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο τον Αφγανό ομόλογό του Ασραφ Γάνι, την ώρα που η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν επιταχύνεται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος Γάνι θα συνοδεύεται από τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής της αφγανικής ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου.

“Η επίσκεψη του προέδρου Γάνι και του δρ Αμπντουλάχ θα προβάλει την διαρκή σύμπραξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αφγανιστάν, την στιγμή που συνεχίζεται η αποχώρηση των δυνάμεων”, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Τζεν Ψάκι.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τον Απρίλιο, παρά την αντίθετη γνώμη των στρατιωτικών, να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατόπιν της οποίας οι ΗΠΑ ανέτρεψαν το καθεστώς των ταλιμπάν, το οποίο προστάτευε τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων εντείνει τον τρόμο των Αφγανών, που φοβούνται την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν και την εγκαθίδρυση του φονταμενταλιστικού καθεστώτος της περιόδου 1996-2001.

Παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις χάνουν έδαφος απέναντι στις δυνάμεις των ταλιμπάν, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο Γάνι να αντικαταστήσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας.ΠΗΓΗ