Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των δυνάμεων της επαρχίας Τιγκρέ ζήτησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας πως προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στις 4 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 41.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι στρατιωτικοί στοχοθετούν αμάχους.

«Εξέφρασα τη μεγάλη μου ανησυχία σχετικά με την αυξανόμενη εθνοτική βία, τις πολλές απώλειες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» επεσήμανε ο Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.

Η Αιθιοπία έχει χαρακτηρίσει τις συγκρούσεις ως ένα ζήτημα επιβολής της τάξης, μια άποψη την οποία επανέλαβε ο πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ σε σημερινή του ανακοίνωση. «Απορρίπτουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις» τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι δυνάμεις του Τιγκρέ έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον της γειτονικής Ερυθραίας, ενώ Αιθίοπες στρατιώτες έχουν απομακρυνθεί από ειρηνευτικές αποστολές στη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν.

Στη Σομαλία η Αιθιοπία αφόπλισε αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες από το Τιγκρέ που συμμετέχουν σε ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης κατά των ανταρτών της αλ Κάιντα. Τρεις στρατιώτες από το Τιγκρέ που συμμετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν επίσης εστάλησαν πίσω στην πατρίδα τους, δήλωσαν μια διπλωματική πηγή και μια πηγή ασφαλείας.

Η Μπιλένε Σεγιούμ, εκπρόσωπος του Αιθίοπα πρωθυπουργού, δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση στο Νότιο Σουδάν «θα είναι ίδια» με τη Σομαλία, εννοώντας ότι οι στρατιώτες που εστάλησαν πίσω στην πατρίδα τους ελέγχονται για δεσμούς με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκρέ (TPLF), του κόμματος που ηγείται των συγκρούσεων.

Χθες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας (EHRC), ένας ανεξάρτητος δημόσιος οργανισμός της χώρας του οποίου ο διευθυντής Ντανιέλ Μπέκελε διορίστηκε από τον πρωθυπουργό Άμπιι, κατηγόρησε μια ομάδα νεαρών από το Τιγκρέ ότι σκότωσαν περίπου 600 αμάχους, την ώρα που τόσο οι ομοσπονδιακές όσο και περιφερειακές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν σημειώσει προόδους στις συγκρούσεις που μαίνονται στο ορεινό, βόρειο τμήμα της χώρας.

ΠΗΓΗ