Ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους απεσταλμένους των 27 χωρών-μελών της Ένωσης για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με το Brexit σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με τις διαφωνίες για τα δικαιώματα αλιείας να αποτελούν το βασικό εμπόδιο σε μια νέα εμπορική συμφωνία, δήλωσαν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπαρνιέ θα μιλήσει στη συνέχεια στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, προσθέτοντας ότι η μείωση της αξίας των αλιευμάτων της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα κατά περίπου 30% από το 2021 είναι πολύ υψηλή.

Το ευρωπαϊκό μπλοκ προσέφερε νωρίτερα μείωση της τάξης του 15-18%, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο αριθμός είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, με τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, καθώς και το πώς η ΕΕ μπορεί να ανταπαντήσει στην περίπτωση που η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο από τα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, να είναι εξίσου σημαντικά.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο αλλά πρόκειται να βγει από την ενιαία αγορά και της τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Η ΕΕ, η εμπορική ένωση των 450 εκατ. καταναλωτών, και η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία, προσπαθούν πριν από αυτή τη διορία να καταλήξουν σε ένα νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης, οι κανόνες του οποίου θα διέπουν τα πάντα, από το εμπόριο έως τις μεταφορές και την ενέργεια.

Οι τωρινές, εκτεταμένες εμπορικές τους συναλλαγές και άλλου είδους στενοί δεσμοί θα πληγούν σοβαρά στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, με τον αντίκτυπο να αναμένεται να επιδεινώσει την οικονομική ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στη Βρετανία και την ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού.

Επικοινωνία Φον Ντερ Λάιεν-Τζόνσον

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησαν χθες τηλεφωνικά και συζήτησαν για τις διαφωνίες αναφορικά με την αλιεία που εμποδίζουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί μείωση 25% της αξίας των αλιευμάτων του σε βρετανικά ύδατα σε μια χρονική περίοδο που θα ξεκινά από το 2021. Η διάρκεια αυτής, καθώς και η συμφωνία στο πώς το ευρωπαϊκό μπλοκ θα μπορεί να ανταπαντήσει εάν η Βρετανία αποκόψει τον ευρωπαϊκό κλάδο στη συνέχεια συνεχίζουν να είναι τα αγκάθια στις εμπορικές συνομιλίες.

Οι τελικές φάσεις των μαρτυρικών συνομιλιών για το Brexit έρχονται την ώρα που χώρες εντός και εκτός της ΕΕ έχουν αναστείλει τις περισσότερες μετακινήσεις από και προς τη Βρετανία από το σαββατοκύριακο, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση ενός νέου στελέχους που κορονοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό.

Η Tesco και η Sainsbury’s, οι δύο μεγαλύτεροι όμιλοι σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, προειδοποίησαν χθες ότι θα αρχίσουν να φαίνονται ελλείψεις στα ράφια μέσα στις επόμενες ημέρες εάν δεν αποκατασταθούν γρήγορα οι διανομές προϊόντων.

Κορυφαία υπουργός της Βρετανίας ανέφερε σήμερα ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ τις τελευταίες λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΠΗΓΗ