Τέλος από την 1η Ιανουαρίου στην ελεύθερη μετακίνηση των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στους περισσότερους θα απαγορευτεί να επισκεφτούν τις χώρες της ΕΕ με την έλευση του 2021, όταν και οι κανόνες ασφαλείας που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και επιτρέπουν τα ταξίδια πάψουν να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται σε ένα σύστημα που επιτρέπει τα μη απαραίτητα ταξίδια από λίγες χώρες εκτός ΕΕ με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Βρετανοί θα μπορούν να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ μόνον εάν το μπλοκ χαλαρώσει τους περιορισμούς για τα ταξίδια εν μέσω πανδημίας ή αν μεμονωμένα κράτη μέλη επιλέξουν να παρακάμψουν τους κανόνες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόταση για προσθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου στον κατάλογο των ασφαλών κρατών, που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

Εάν υποβληθεί πρόταση, η Βρετανία θα πρέπει ακόμη να πληροί τα τεχνικά κριτήρια για ένταξη.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα επιδημιολογικά σημεία αναφοράς και μια αξιολόγηση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ δεν επιτρέπουν καν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται στον ασφαλή κατάλογο, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σκληρή μάχη που δίνει μεγάλο μέρος της Ευρώπης ενάντια στον κορονοϊό.

Μόνο 12 από τα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν πλήρως τον κατάλογο, ενώ τρία – Ουγγαρία, Κροατία και Νορβηγία – δεν τον έχουν υιοθετήσει καθόλου, ανέφερε η επιτροπή.

ΠΗΓΗ