Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ξεκίνησε σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα, επισημαίνοντας ότι πριν τη διάθεση του εμβολίου πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στις υλικοτεχνικές υποδομές για να ελεγχθεί η αλυσίδα διανομής του εμβολίου.

Σύμφωνα με το υπουργό Υγείας, μελετήθηκαν επιπλέον όλες οι προκαθορισμένες διαδικασίες που απαιτούνται για να διασφαλισθεί η ποιότητα, η μεταφορά και η φύλαξη του εμβολίου, όπως και αυτές που απαιτούνται για τον εμβολιασμό των πολιτών με βάση τις προτεραιότητες που έχουν ορισθεί και αφορούν τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό.

Ο Μουράσκα είπε ότι στον εμβολιασμό, σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας συμμετέχουν 1.229 ιατρικά ιδρύματα.

Οι αποστολές των εμβολίων γίνονται σε 90 ιατρικά ιδρύματα σε όλες τις περιφέρειες της Ρωσίας, από τα οποία γίνεται η διανομή εντός των περιφερειών, όπως μεταδίδουν TASS και Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός καταγράφει παράλληλα τους εμβολιασθέντες, οι οποίοι ανέρχονται στις 28.500. Επισήμανε μάλιστα ότι όλοι οι εμβολιασθέντες μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογή κινητού τηλεφώνου η οποία είναι συνδεδεμένη με το υπουργείο Υγείας και μέσω της οποίας μπορούν να ενημερώνουν για την κατάσταση της υγείας τους.

26.689 νέα κρούσματα και 577 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Στο μεταξύ, στη Ρωσία καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 26.689 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊoύ, μεταξύ των οποίων 5.418 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 2.707.945.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αρχές, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 577 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων από την έναρξη της πανδημίας στις 47.986.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές αυτή την στιγμή στην Ρωσία νοσούν από τον κορονοϊό 510.367 άνθρωποι

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο 24.813 ασθενείς, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναρρώσει έφθασε τα 2.149.610 ασθενείς, που αντιστοιχούν στο 79,4% του συνολικού αριθμού των μολυνθέντων.

Περισσότερα από 1.100.000 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό νοσηλεύονται αυτή την περίοδο στη Ρωσία, εκ των οποίων οι 900.000 έχουν νοσηλεία κατ’ οίκον, δήλωσε ο Μουράσκα κατά τη διάρκεια σύσκεψης του κυβερνητικού συντονιστικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Γενικά σήμερα το 80% (των νοσούντων )… έχει ιατρική βοήθεια κατ’ οίκον και είναι 900.000 ασθενείς. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 216.000 ασθενείς. Επίσης 15.000 νοσηλεύονται προσωρινά, καθώς η διάγνωση και η αιτιολογία βρίσκονται στο στάδιο της επιβεβαίωσης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των εφεδρικών κλινών για ασθενείς με κορονοϊό είναι επαρκής.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε αναφέρει ότι οι εφεδρικές κλίνες αποτελούν το 22,8% του συνόλου των 278.500 κλινών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι περισσότερα από 800.000 άτομα που εργάζονται στον υγειονομικό τομέα με ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό έχουν πάρει το επίδομα του Νοεμβρίου που έχει ορισθεί και το οποίο θα δοθεί σε 934 χιλιάδες άτομα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΠΗΓΗ