Με τυχαίους ελέγχους στα σύνορα επιχειρεί η Γαλλία να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μολυνθούν από COVID-19 εκείνοι που θέλουν να πάνε σε χώρες όπου τα χιονοδρομικά θέρετρα θα είναι ανοικτά, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Τα μέτρα, που έχουν επίσης σκοπό να καθησυχάσουν τους επιχειρηματίες γαλλικών θερέτρων που παραπονούνται για άνισους όρους ανταγωνισμού, θα εφαρμοστούν στα σύνορα της Γαλλίας με την Ελβετία και την Ισπανία, όπου τα χιονοδρομικά κέντρα αναμένεται να ανοίξουν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Ο σκοπός είναι να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο Γάλλοι πολίτες να μολυνθούν. Αυτό θα γίνει με την εγκαθίδρυση τυχαίων ελέγχων στα σύνορα», είπε ο Καστέξ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της Γαλλίας να μην επιτρέψει το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων της τα Χριστούγεννα.

Η Γερμανία και η Ιταλία συμμερίζονται τη θέση της Γαλλίας, αλλά με την Αυστρία, καθώς και την Ισπανία και την Ελβετία, να τείνουν προς το να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα τους, το θέμα διχάζει την Ευρώπη, αν και ο Καστέξ υπαινίχθηκε πως υπάρχει ακόμη χώρος για μια συμφωνία.

«Θα εγκαθιδρύσουμε… μια καραντίνα, που σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε με τυχαίους ελέγχους στα σύνορα και [θα υπάρχει] δυνατότητα για τις αρχές να διατάξουν καραντίνα επτά ημερών», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Όμως η διπλωματία έχει ακόμη ένα ρόλο, η σφραγίδα δεν έχει ακόμη μπει (σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία για τα χιονοδρομικά κέντρα)», πρόσθεσε ο Καστέξ.

Στη διάρκεια του πρώτου κύματος μολύνσεων την περασμένη σεζόν, ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα έγιναν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, επιταχύνοντας την εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη.

(φωτογραφία αρχείου)

ΠΗΓΗ