Μπορεί το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ενημέρωσης Υγείας της Γερμανίας να προειδοποιεί τους καπνιστές για τον ιδιαίτερο κίνδυνο που διατρέχουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό. Όμως, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ συμπεραίνει ότι εκείνοι είναι λιγότερο ευάλωτοι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι καπνιστές με βρόγχους στους οποίους έχουν προκληθεί βλάβες, διατρέχουν «αυξημένο κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης της νόσου», εξηγεί η επικεφαλής του BZgA, Χάιντρουν Τάις.

Πριν από μερικούς μήνες, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο κορονοϊός προκαλεί βλάβη στους πνεύμονες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτες έδειξαν επίσης ότι οι καπνιστές είναι πιο ευαίσθητοι σε μολύνσεις. Ως εκ τούτου, το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ενημέρωσης Υγείας θεωρεί τον κίνδυνο αυτόν ως έναν επιπλέον λόγο για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα.

Ήδη τον Μάιο οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι οι καπνιστές ενδέχεται να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τον κορονοϊό.

Η Τάις εξήγησε ότι «όταν κάποιος καπνίζει φέρνει τα δάχτυλά του τακτικά κοντά στο πρόσωπό του». Επεσήμανε εν τούτοις ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παρά μόνο λίγες σημαντικές επιστημονικές μελέτες για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού. Είναι όμως επίσης γενικότερα γνωστό ότι το κάπνισμα αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και το καθιστά πιο ευάλωτο σε αναπνευστικές ασθένειες. Επομένως, συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή», τόνισε.

Το πόσο διφορούμενα είναι τα συμπεράσματα των ερευνών για τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και κορονοϊού φαίνεται πάντως και από δημοσιεύματα του περασμένου μήνα: Στο πλαίσιο μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καπνιστές προστατεύονται καλύτερα από τη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά μέσο όρο, οι καπνιστές είχαν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα συμπτώματα κορονοϊού από τους μη καπνιστές.

«Ο ενδελεχής έλεγχος του εμβολίου προηγείται της ταχύτητας»

Στη συζήτηση για την ταχύτερη έγκριση ενός εμβολίου για τον κορονοιό, παρενέβη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ ο οποίος υπερασπίστηκε τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, στην κριτική η οποία του ασκείται για καθυστέρηση της έγκρισής του.

«Η έγκριση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν αφορά μόνο την ταχύτητα, αλλά φυσικά και τον ενδελεχή (εργαστηριακό) έλεγχο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτές τις δύο προκλήσεις εάν θέλει πράγματι να επιτρέψει την πανευρωπαϊκή έγκριση του εμβολίου πριν από τα Χριστούγεννα ακολουθώντας την κανονική διαδικασία», τόνισε στην εφημερίδα «Rheinische Post», όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Κάθε μέρα που μπορούμε να αρχίσουμε τον εμβολιασμό νωρίτερα βοηθά στην ανακούφιση του συστήματος υγείας μας και στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτή θα ήταν καλή είδηση ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στη Γερμανία, για τους εργαζόμενους στην υγεία και για την κοινωνία στο σύνολό της», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

ΠΗΓΗ