Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό κάλεσε σήμερα τους Καναδούς που έχουν κουραστεί από την πανδημία να «κρατήσουν λίγες εβδομάδες ακόμη», καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού «παράγει αποτελέσματα» απέναντι στον πολλαπλασιασμό των παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένος», δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου. Αλλά «βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα, που είναι εξαιρετικά σοβαρό».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να κρατήσουμε μερικές ακόμη εβδομάδες για την πραγματική επιπεδοποίηση της καμπύλης και να επιτρέψουμε στα εμβόλια που θα φτάσουν κατά εκατομμύρια τις επόμενες εβδομάδες να φέρουν αποτέλεσμα», δήλωσε.

Χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Καναδάς ξεπέρασε το Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορονοϊού, αναγκάζοντας αρκετές επαρχίες να εντείνουν τους περιορισμούς τους τις τελευταίες ημέρες. Πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πανδημία.

Το Οντάριο, η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της χώρας και η πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, ενίσχυσε το Σάββατο και επέκτεινε σε όλες τις περιοχές της για τέσσερις εβδομάδες τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τώρα αποκλειστικά στο Τορόντο και τα προάστιά του, ενώ το γειτονικό Κεμπέκ επέβαλε εκ νέου καραντίνα σε αρκετές περιοχές και επέκτεινε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις.

Η αύξηση του αριθμού των παραλλαγμένων στελεχών, ο οποίος σχεδόν τριπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και οι νοσηλείες που προέκυψαν από την αύξηση αυτή προκαλούν εντεινόμενη ανησυχία, δήλωσε η Τερέζα Ταμ, αξιωματούχος της Δημόσιας Υγείας.

Περισσότερα από 15.200 κρούσματα παραλλαγών έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στον Καναδά, τα περισσότερα στην Αλμπέρτα, τη Βρετανική Κολομβία, το Οντάριο και το Κεμπέκ.

Η βρετανική παραλλαγή «αντικατέστησε πιθανόν» τον αρχικό ιό σε ορισμένα μέρη της χώρας, ενώ η βραζιλιάνικη παραλλαγή, η οποία μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, είναι «σε μεγάλη άνοδο», σημείωσε.

Η εκστρατεία εμβολιασμού του Καναδά, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, δείχνει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από πολλά εμπόδια, κυρίως στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna στις αρχές της χρονιάς.

Μέχρι σήμερα, το 15,7% του πληθυσμού της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

«Πρέπει όλοι να επιταχύνουμε τη διαδικασία εμβολιασμού», δήλωσε ο Τζάστιν Τριντό σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι ο Καναδάς αναμένεται να λάβει 44 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Όλοι οι Καναδοί που το επιθυμούν θα έχουν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, επανέλαβε.ΠΗΓΗ