Επιτροπή για να ερευνήσει το περιστατικό με την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ ενός αεροσκάφους της Ryanair συγκροτεί το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας. Η επιτροπή θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αποτελέσματα της έρευνάς του, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατόπιν εντολής του προέδρου Λουκασένκο, οι αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν χθες Κυριακή καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας έχοντας αναχωρήσει από την Αθήνα, και επικαλούμενες την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος, το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, προκαλώντας την οργή της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας υπεραμύνθηκαν της αναχαίτισης του αεροσκάφους της RyanAir, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση έπειτα από «προειδοποίηση για βόμβα» και παρουσιάζοντας τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο που συνελήφθη ως «εξτρεμιστή».

Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, διαβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ εξαιτίας «προειδοποίησης για τοποθέτηση βόμβας», η οποία αποδείχθηκε ψεύτικη, και ότι ο Προτάσεβιτς «δεν προκάλεσε το ενδιαφέρον των δυνάμεων της τάξης» παρά μόνο τη στιγμή που οι επιβάτες «πέρασαν ξανά από έλεγχο».

O λογαριασμός στο Telegram «Pool Pervogo», που είναι ο ανεπίσημος λογαριασμός της προεδρίας της Λευκορωσίας, ανήρτησε ένα μήνυμα «για να ξεδιαλύνει όλους τους μύθους και τις εικασίες».

Και αυτός προέταξε την προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας και υπογράμμισε ότι τη στιγμή που συνέβη αυτό το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και «βάσει των κανονισμών, ο ελεγκτής οφείλει να προτείνει στο πλήρωμα το πιο κοντινό αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αυτό του Μινσκ».

«Για το γεγονός ότι ένας εξτρεμιστής βρισκόταν μεταξύ των επιβατών δεν ευθύνονται όσοι έλαβαν την απόφαση να προσφέρουν βοήθεια στους επιβάτες του αεροσκάφους» τόνισε.

Οι λευκορωσικές αρχές είχαν συμπεριλάβει τον Νοέμβριο το όνομα του 26χρονου Προτάσεβιτς στον κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ο ιστότοπος Nexta διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση των πολιτών της Λευκορωσίας στη διάρκεια του πρωτόγνωρου κινήματος αμφισβήτησης του Λουκασένκο πέρυσι.

Επιβολή κυρώσεων ζητούν Γαλλία και Ιρλανδία

Η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, η αεροπορική εταιρεία Ryanair καταγγέλλει περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας, ενώ η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις.

«Είναι περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας…κρατικής πειρατείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο΄Λίρι στο ιρλανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk

«Φαίνεται ότι πρόθεση των αρχών ήταν η σύλληψη δημοσιογράφου και της συνεπιβάτη του…πιστεύουμε ότι υπήρχαν και πράκτορες της KGB που αποβιβάσθηκαν στο αεροδρόμιο επίσης», πρόσθεσε.

Πράξη κρατικής πειρατείας κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι ζητώντας ισχυρή απάντηση, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά του Μινσκ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός αντιδρώντας με προειδοποιήσεις ή αυστηρές ανακοινώσεις», είπε.

Την απαγόρευση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας μετά την αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ryanair με στόχο την απαγωγή του αντικαθεστωτικού Λευκορώσου δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό με την προσγείωση στο Μινσκ ζήτησε η Γαλλία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωση θα συζητήσουν το βράδυ την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μινσκ. Δεκάδες λευκορώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, τελούν υπό το κράτος ευρωπαϊκών κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, δορυφόρο της Μόσχας.

«Μπορούν να υπάρξουν και άλλα μέτρα, σκέφτομαι ένα μέτρο που θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι η απαγόρευση του λευκορωσικού εναερίου χώρου, που αποτελεί κύρωση», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC, αναφερόμενος στην στέρηση των αεροπορικών φόρων που θα σημαίνει για το Μινσκ η παράκαμψη του λευκορωσικού εναέριου χώρου.

«Θέλω να εξετασθούν το συντομότερο δυνατόν και θεωρώ ότι πρόκειται για λογικά μέτρα για την προστασία μας», πρόσθεσε.

«Εθεσαν σε κίνδυνο την ζωή ευρωπαίων πολιτών, πέραν του αντικαθεστωτικού», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η πτήση συνέδεε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την Αθήνα και το Βίλνιους, και μετέφερε πολλούς ευρωπαίους πολίτες, ανάμεσά τους εννέα Γάλλους.

«Είναι μία πράξη πειρατείας που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη», είπε ο Γάλλος υπουργός.

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η αναγκαστική προσγείωση μπορεί να αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγο που προστατεύει την κυριαρχία επί του εναερίου χώρου των κρατών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση ψεύτικου συναγερμού για βόμβα και πολεμικών αεροσκαφών από το Μινσκ συνιστά επιθετική πράξη.

«Επρόκειτο για πτήση ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι κήρυξη πολέμου, αλλά είναι σίγουρα επιθετική ενέργεια», σχολίασε ο ίδιος.ΠΗΓΗ