Εθνική απεργία σχεδιάζεται στην Λευκορωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς από το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στέλεχος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του περασμένου έτους για την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος που διατηρεί στην εξουσία τον Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η απόφασή του για την παραπλάνηση του αεροσκάφους της RyanAir που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ ώστε να συλληφθεί ο δημοσιογράφος οδήγησε σε περιορισμούς στις αεροπορικές μεταφορές και την απειλή για επιβολή αυστηρότερων μέτρων κατά της Λευκορωσίας.

«Ελπίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχισθούν και ότι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για εθνική απεργία…οι άνθρωποι θα ξαναβγούν στους δρόμους», δήλωσε από την Χάγη η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που ζει εξόριστη στην Λιθουανία, μετά την συνάντησή της με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο εξαναγκασμός σε προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους «δείχνει ότι το καθεστώς έχει καταληφθεί από πανικό» και δεσμεύθηκε να συνεργασθεί με την Τιχανόφσκαγια «σε ό,τι χρειασθεί» για την επιβολή και πέμπτης δέσμης κυρώσεων.ΠΗΓΗ