Στη διεύρυνση του καταλόγου των Γερμανών αξιωματούχων που ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και στις υπηρεσίες πληροφοριών και τους απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία προχώρησε την Τρίτη (29/12) η Μόσχα. Η εν λόγω κίνηση αποτελεί απάντηση (αντίποινα) για τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Μόσχα τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, η απόφαση αυτή ελήφθη ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα υποτιθέμενα «ρωσικά ίχνη» που βρέθηκαν στην παραβίαση των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών της γερμανικής Βουλής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Ίγκορ Κοστιουκόφ και σε έναν ακόμη Ρώσο αξιωματούχο, τους οποίους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για την υποκλοπή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια μιας κυβερνοεπίθεσης εναντίον του γερμανικού κοινοβουλίου το 2015.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν κατονομάζει τους Γερμανούς αξιωματούχους στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιορισμοί. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας που επικρατεί στην διπλωματία, οι αξιωματούχοι αυτοί που επελέγησαν για τον ρωσικό κατάλογο είναι υψηλόβαθμα στελέχη των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών που υπάγονται στο σύστημα του υπουργείου Αμύνης της Γερμανίας».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται επίσης ότι σε περίπτωση που η γερμανική κυβέρνηση συνεχίσει την πολιτική της αντιπαράθεσης, η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

ΠΗΓΗ