Τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει την αιματηρή επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του πρώην πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το αποτέλεσμα οφείλεται και σε σημαντικό αριθμό Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι δεν υπάκουσαν στις προσπάθειες της ηγεσίας του κόμματος για να την εμποδίσουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν την ψήφιση διακομματικού νομοσχεδίου συγκρότησης της επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ξέσπασμα της βίας που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Ωστόσο το νομοθετικό σώμα, με ψήφους 252-175 ενέκρινε τη συγκρότηση της επιτροπής, που θα συγκροτηθεί στο πρότυπο της επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.

Το νομοσχέδιο θα διαβιβαστεί τώρα στη Γερουσία, όπου το μέλλον του είναι ωστόσο αβέβαιο.

Ο συμπαγής αριθμός των 35 Ρεπουμπλικάνων από το σύνολο των 211 στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισαν για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης επιτροπής, σηματοδοτεί μερικά ρήγματα στη συνολική γραμμή άμυνας του κόμματος για τον Τραμπ στην κρίσιμη ψηφοφορία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ δήλωσε ότι ο Μάκαρθι «πήρε αυτό που ζήτησε» σε ένα συμβιβασμό για τη δομή της επιτροπής, η οποία θα επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση της έρευνας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο Τραμπ δεν θέλει την επιτροπή αυτή». Ο Μακάρθι είναι στενός πολιτικός σύμμαχος του Τραμπ.ΠΗΓΗ