Τέσσερα παιδιά, ηλικίας 3-8 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν το τσιγάρο των γονιών τους έκανε το σπίτι παρανάλωμα του πυρός.

Σύμφωνα μάλιστα με την εξέλιξη της ιστορίας, τα παιδιά ήταν «ήταν τόσο παραμελημένα που γρύλιζαν για να επικοινωνήσουν και είχαν 50 τραύματα».

Η έκθεση των αρχών βρήκε πως τα παιδιά ζούσαν σε «απόλυτο χάος», οι κοινωνικές υπηρεσίες πίστεψαν ωστόσο την εκδοχή της μητέρας πως όλα ήταν καλά. Και τώρα όλοι κατηγορούν τις κοινωνικές υπηρεσίες που δεν πήραν στα σοβαρά την υπόθεση.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο σπίτι στο Στάφορντ της Αγγλίας τον περσινό Φεβρουάριο και από την τραγωδία ζωντανό βγήκε μόνο το πέμπτο παιδί της οικογένειας, που ήταν μόλις 2 ετών.

Η υπόθεση ήταν αντικείμενο έρευνας όλο αυτό τον καιρό, καθώς ελέγχονται οι κοινωνικές υπηρεσίες που διαχειρίζονταν το «απόλυτο χάος» που επικρατούσε στο σπίτι.

Η δημοτική επιτροπή για την ευημερία των παιδιών που ήταν επικεφαλής της έρευνας κατέληξε προσφάτως πως οι κοινωνικές υπηρεσίες «δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους», καθώς τα παιδιά υπέφεραν «σημαντικές βλάβες ως αποτέλεσμα της παραμέλησης».

Οι γονείς Natalie Unitt και Christopher Moulton είχαν συλληφθεί μάλιστα για ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια, τον Αύγουστο ωστόσο η εισαγγελία ανακοίνωσε πως δεν θα πάει την υπόθεση στο δικαστήριο.

Η έκθεση των αρχών βρήκε το σπίτι σε άθλια κατάσταση και τους γονείς να μη δέχονται ούτε τις πιο μικρές υποδείξεις. Η οικογένεια ήταν μάλιστα στο στόχαστρο των κοινωνικών υπηρεσιών ήδη από το 2017, όταν καλούσαν σε επείγουσα προστασία των παιδιών.

Αν και δεν έγινε ποτέ τίποτα σοβαρό. «Μια από τις σοβαρότερες ανησυχίες για τα παιδιά είναι η έλλειψη ομιλίας. Οι επαγγελματίες περιέγραψαν το σπίτι ως σιωπηλό, παρά το γεγονός ότι ζούσαν 5 παιδιά εκεί μέσα», παρατηρεί η έκθεση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Οι γονείς παραμελούσαν τα ραντεβού στον παιδίατρο αλλά και τον ψυχολόγο, καθώς όλα είχαν μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη του λόγου.

Σημάδι της αμέλειας των γονέων ήταν και τα 50 μικροτραύματα που έφεραν τα παιδιά σε μια περίοδο 17 μηνών, όπως καταγράφηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ