Καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης του Euro, ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτούς τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ήταν και η κατάρρευση μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ στην ποδοσφαιρική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανίας-Φινλανδίας, ο 29χρονος ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν κατέρρευσε ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο, σε μια ανύποπτη στιγμή. «Η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπά, ”είχε φύγει”. Ήταν καρδιακή ανακοπή. Κάναμε καρδιακή αναζωογόνηση. Τον φέραμε πίσω μετά από τη χορήγηση μιας απινίδωσης» όπως είπε ο γιατρός της ομάδας της Δανίας Morten Boesen.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για αυτό το γεγονός, η Ελένη Πολύζου, MD MSc, αναισθησιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων, Διδάσκουσα ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας και Θεραπευτικής Άσκησης, Διευθύντρια Σεμιναρίων BLS Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης σημειώνει ότι «η καρδιακή ανακοπή-ΚΑ είναι οξεία απειλή για την ανθρώπινη ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι μια τραγωδία, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν συμβεί και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αλλά είναι ίσως πιο τραγικό όταν αφορά έναν αθλητή, το άτομο που αντιπροσωπεύει την υγεία και τον υγιεινό τρόπο ζωής».



ΠΗΓΗ