Όλα κι όλα πέντε λεπτά είχε στη διάθεσή της η οικογένεια Μπούρκχοκς στις 25 Φεβρουαρίου, την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Έφτανε όμως για να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της.

Εξάλλου ο βομβαρδισμός του διπλανού σπιτιού, όπου ο γιος της οικογένειας εκτινάχθηκε στον αέρα, αλλά σαν από θαύμα σώθηκε, δεν της άφησε άλλη επιλογή. Mάζεψε τα απαραίτητα, χρήματα, διαβατήρια μερικά ρούχα και μια ρακέτα του τένις για την κόρη της, την Άννα. Έπρεπε να ανοίξουν το γκαράζ με τσεκούρι, γιατί μετά την έκρηξη η είσοδος καταπλακώθηκε. Και όπου φύγει φύγει. Από εκεί πήρε το δρόμο προς τη δυτική Ουκρανία σε φίλους.

«Είχαμε μεγάλο φόβο, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή» λέει η μητέρα, Όλια Μπούρχοκ στη Deutsche Welle. Ο πατέρας, γιατρός το επάγγελμα, έμεινε στο Κίεβο για να βοηθήσει. Μαζί με τις λίγες αποσκευές της υπόλοιπης οικογένειας και τα όνειρα της κόρης να γίνει επαγγελματίας τενίστρια. «Ήταν πάντα η μεγαλύτερη επιθυμία μου, το τένις είναι η ζωή μου» λέει η Άννα. Μέχρι τότε η δωδεκάχρονη έφηβη έπαιζε τένις έξι ημέρες την εβδομάδα συν τις προπονήσεις. Ήταν μια από τις δέκα καλύτερες παίκτριες της χρόνιας στην Ουκρανία.



ΠΗΓΗ