Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό και στην ατζέντα κυριαρχούν τα ζητήματα της ακρίβειας και τα αγροτικά θέματα ενώ προωθούνται σημαντικές καινοτομίες που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Με το αγροτικό μέτωπο ανοιχτό, την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες θα λάβει χώρα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εν όψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλία στις 11 Μαρτίου. Την σύσκεψη συγκαλεί ο Λευτέρης Αυγενάκης και θα συμμετέχουν ακόμη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν επίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τις Παρακάρλιες περιοχές και δήμων που έχουν πληγεί και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, κτηνοτροφικών, γεωργικών, μελισσοκομικών οργανώσεων και γενικά παραγωγικών και θεσμικών φορέων της περιοχής, όπως επίσης και οι Θεσσαλοί – μέλη του Συντονιστικού της Πανελλαδικής των Μπλόκων.

Στόχος της συνάντησης είναι η Κυβέρνηση να ακούσει τους αγρότες και να προετοιμάσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αναλόγως, ίσως αναζητώντας και δημοσιονομικό χώρο για να τους στηρίξει περαιτέρω. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει στα χέρια του όταν πάει στη Θεσσαλία και το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της περιοχής όσον αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκισή της.

Επέκταση ελέγχων για ελληνοποιήσεις

Στις 11:00 ο Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει στον Πρωθυπουργό και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα.

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα αιτήματα των αγροτών η καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων. Από την Κυβέρνηση τονίζουν πως αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα και εντοπίζεται στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα πλημμελείς ελέγχους και αναποτελεσματικότητα.

Η Κυβέρνηση πλέον συστήνει μικτά κλιμάκια για τη διενέργεια των ελέγχων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων και τον ΕΦΕΤ, την ΑΑΔΕ, το Υπουργείο Υγείας, την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα.

Όπως λένε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις 18 Ιανουαρίου 2024, έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια και διενεργούνται έλεγχοι σε προϊόντα γάλακτος και σε οπωροκηπευτικά στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, στα τελικά σημεία πώλησης (super markets και λοιπά σημεία λιανικής πώλησης) ενώ έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και σε φορτία γαλακτοκομικών και οπωροκηπευτικών προϊόντων στις πύλες εισόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, μέσα στο 2024 έχουν ήδη εντοπιστεί 18 υποθέσεις που αφορούσαν σε τυροκομικά προϊόντα, ενώ αναμένεται να επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλα προϊόντα.

Νέα μέτρα για την ακρίβεια

Στα μέτρα που λαμβάνονται από αυτή την Παρασκευή για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας θα μιλήσει στο Υπουργικό ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Η Κυβέρνηση αναμένει πως μόλις εφαρμοστεί η δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας θα υπάρξουν σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων μειώσεις τιμών έως και 15%.

Τα μέτρα αφορούν στη μείωση των τιμών των προϊόντων στο ράφι με ταυτόχρονη μείωση των εκπτώσεων που πραγματοποιούν οι προμηθευτές στο λιανεμπόριο. Από την 1η Μαρτίου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που αφορούν τις «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι».

Start up, κυβερνοασφάλεια και διδακτορικά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια του νομοσχεδίου: α) Έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, β) Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, γ) Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις,

Με το νομοσχέδιο προωθείται με δραστικό τρόπο η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τις start up. Στόχος ο ελληνικός στρατός να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής (π.χ. drones) οι οποίες θα προέρχονται από ελληνικές εταιρίες, ακόμη και κατα παραγγελία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οικοσύστημα καινοτομίας με βασικό πυρήνα του το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο θα εποπτεύεται από τον εκάστοτε Υπουργό Άμυνας.

Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής το οποίο θα παρουσιαστεί ουσιαστικά έχει στόχο να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό των “πληροφορικάριων” εντός στρατεύματος και να φτιάξει μία ομάδα ικανή να θωρακίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στην εποχή των κυβερνοεπιθέσεων και της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης.

Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει ο Νίκος Δένδιας αναμένεται ακόμη να δώσει τη δυνατότητα εκπόνησης ακόμη και διδακτορικών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.





ΠΗΓΗ