Η προσθήκη των F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο δεν θα αναβαθμίσει μόνο την ισχύ πυρός της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα «ξεκλειδώσει» νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στη φαρέτρα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή όπως λένε έμπειρα στελέχη του Αεροπορικού Επιτελείου «θα ξαναγράψει τα επιχειρησιακά σχέδια» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Με την προμήθεια των F-35, η Ελλάδα γίνεται μέλος μιας «κλειστής» λέσχης συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν πρόσβαση σε προηγμένες και απόρρητες τεχνολογίες και αυξάνει δραματικά το επίπεδο ασφαλείας της χώρας. Παράλληλα, η Ελλάδα ενισχύει σημαντικά το γεωπολιτικό της αποτύπωμα καθώς εντάσσεται στον ενοποιημένο εναέριο χώρο που εκτείνεται από τον Ατλαντικό έως τη Μέση Ανατολή.
Νέα εποχή – Νέα όπλα
Η επιλογή της 117 Πτέρυγας Μάχης ως «φωλιά» των ελληνικών F-35, εκτός από τις προδιαγραφές ασφαλείας και τη στρατηγική σημασία που έχει, κρύβει και έναν σπουδαίο συμβολισμό. Στην ίδια βάση, τον Απρίλιο του 1974 συντελέστηκε μια κοσμογονία για την Πολεμική Αεροπορία με την άφιξη των F-4Ε Phantom. Τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα θρυλικά αεροσκάφη, φέρνοντας την Ελλάδα στην 5η γενιά μαχητικών.
«Η ένταξη του F-35 στην Π.Α., ως ορόσημο στην εξέλιξη της εθνικής αεροπορικής ισχύος, είναι ανάλογης κλίμακας με την ίδρυση της Π.Α. το 1911 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο» λέει στο CNN Greece ανώτατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα ηλεκτρονικά ναυτιλίας, οι οργανικοί αισθητήρες του μαχητικού, η δυνατότητα «σύντηξης» των δεδομένων που συλλέγονται σε μία ολοκληρωμένη απεικόνιση της τακτικής κατάστασης και η ενημέρωση – επικαιροποίηση της μέσω της μετάδοσης και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες πλατφόρμες και μέσα καθώς και οι δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου σε συνδυασμό με τη χαμηλή παρατηρησιμότητα (stealth) του όπως και τα προηγμένα όπλα του το καθιστούν εντελώς διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο μαχητικό επιχειρεί σήμερα στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις
Το F-35, όπως λένε έμπειρα στελέχη του Αεροπορικού Επιτελείου, δημιουργεί νέες συνθήκες πολεμικών επιχειρήσεων, μεγιστοποιεί με τους αισθητήρες του την ασφάλεια λήψης απόφασης και δράσης στην περίοδο της κρίσης και φυσικά αξιοποιείται ως μέσο αποτροπής επιβάλλοντας άρνηση περιοχής ή συμβάλλοντας στη διάτρηση περιοχών όπου υπάρχει έντονη παρουσία της εχθρικής αεράμυνας.
Το 5ης γενιάς μαχητικό θα αποτελέσει το μέσο μετάβασης της Ελλάδας στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Μέσω του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link 16, το F-35 θα επικοινωνεί με τα Rafale, τα F-16 Viper, τις νέες Φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού, τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας Patriot, τα αεροσκάφη Erieye EMB-145 του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, προσφέροντας στις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Οι «εκτελεστές»
Τα παλαιότερης γενιάς F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, διασυνδεδεμένα στο ίδιο δικτυοκεντρικό περιβάλλον με το F-35, μετατρέπονται σε «εκτελεστές» που θα προσβάλουν τους εχθρικούς στόχους και ταυτόχρονα θα αναλάβουν το βάρος της καθημερινότητας απελευθερώνοντας F-35, Rafale, Mirage 2000-5 Mk. 2 και Viper για να επιχειρούν προκαλώντας «σοκ και δέος». Η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του μαχητικού θα επιβάλλει επίσης δραματικές αλλαγές στην Πολεμική Αεροπορία σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο. Στα κριτήρια επιλογής, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού αλλά και ειδικοτήτων που πλέον καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμες για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας του νέου μαχητικού.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον με στόχο να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις στις αρχές του 2024 και τα πρώτα αεροσκάφη να παραδοθούν το 2028.