Ειδικότερα, με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα αντικαθίστανται τα αντίστοιχα Π.Δ. 432/1983 και 169/2004 (Α΄ 142) και προβλέπονται τα εξής:
- Επικαιροποίηση επιδομάτων αγοράς ακουστικών βαρηκοΐας και γυαλιών οράσεως.
- Χορήγηση επιδόματος για γυαλιά οράσεως για τα μέλη των οικογενειών τους.
- Εξίσωση επιδόματος τοκετού για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.
- Αύξηση του ποσοστού προσαύξησης του επιδόματος τοκετού σε πολύδυμη κύηση.
- Απαλοιφή του περιορισμού του 21ου έτους της ηλικίας των τέκνων με αναπηρία για τη χορήγηση επιδόματος για την εκπαίδευσή τους.
- Ένταξη του επιδόματος αεροθεραπείας στις αναγνωριζόμενες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
- Δαπάνες ειδικών περιπτώσεων υγειονομικής περίθαλψης παραπέμπονται ρητά στις αντίστοιχες διατάξεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
- Επέκταση εφαρμογής του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για την παροχή υπηρεσιών υγείας.
- Θεσμοθέτηση υπολογισμού δαπανών υγείας σε συμβεβλημένες κλινικές με βάση την τιμολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στα οφέλη που φέρει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα σημείωσε:
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος 62/2023, σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και των μελών των οικογενειών τους.
Με το νομοθέτημα αυτό, που αποτελεί προϊόν αρκετών ετών συστηματικής επεξεργασίας και στενού συντονισμού μεταξύ των Γενικών Επιτελείων, εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στο προσωπικό μας, εναρμονίζονται οι κείμενες διατάξεις με την εν γένει νομοθεσία, ενώ διορθώνεται μια σειρά από αδικίες και στρεβλώσεις του προηγούμενου καθεστώτος».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως «η υγειονομική μέριμνα υπέρ του προσωπικού βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».