Μεγάλη εθνική άσκηση Υποβρυχίων βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης μέχρι την Κάρπαθο με τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν προβολή ισχύος σε μία ευαίσθητη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή.
Πρόκειται για την άσκηση «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ» που υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
Πέντε υπερσύγχρονα ελληνικά Υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή αναπτυγμένα σε διάφορα σημεία του νότιου και ανατολικού Αιγαίου και εκπαιδεύονται σε όλα τα σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου ενώ στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος και άλλες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων Αεροσκάφη και Ελικόπτερα καθώς και Μονάδες της Διοίκησης Φρεγατών και Ταχέων Σκαφών.
Η άσκηση «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡ» μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ασκήσεις υποβρυχίων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου και στοχεύει στην επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων. Άλλωστε, τα πληρώματα των Υποβρυχίων γνωρίζουν καλά τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου επιχειρήσεων αφού όχι μόνο κατάφεραν να μείνουν «αόρατα» κατά την ελληνοτουρκική κρίση του Αυγούστου του 2020 αλλά διατηρούσαν «εγκλωβισμένα» στα περισκόπια τους τα πλοία του τουρκικού Στόλου ενώ είχαν γίνει σκιά του σεισμογραφικού Όρουτς Ρέις.
Σε εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα
Το πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που καταρτίζει το ΓΕΕΘΑ είναι αρκετά πυκνό και περιλαμβάνει δραστηριότητες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τμήματα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών συμμετείχαν στην άσκηση «PROTEAS» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στην οποία έλαβαν μέρος και αμερικανικές δυνάμεις αμφίβιων καταδρομέων. Η άσκηση περιλάμβανε επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές και σε αμφίβιο περιβάλλον και έγινε χρήση πραγματικών πυρών.
Την ίδια ώρα, εντατικές είναι προετοιμασίες για τη μεγάλη αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου. Πρόκειται για το σημαντικότερο αεροπορικό «ραντεβού» της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ιπτάμενοι από οκτώ χώρες θα δοκιμαστούν σε άκρως ρεαλιστικά σενάρια με επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του FIRΑθηνών. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Επιχειρήσεων ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα ενώ με την ενεργοποίηση και της ελληνικής αεράμυνας οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σύγχρονο περιβάλλον απειλών.
Αιχμή του «δόρατος» θα είναι τα υπερσύγχρονα ελληνικά Rafale και F-16 Viper ενώ το «παρών» θα δώσει η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιορδανία, η Σλοβενία, η Κύπρος και οι ΗΠΑ με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Εντυπωσιακή ωστόσο, θα είναι η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, με έξι F-15, που επιβεβαιώθηκε κατόπιν επικοινωνίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Στρατηγό Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ Ρουγουαϊλί.
Ασκήσεις και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου
Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν και οι δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που είχαν «παγώσει» μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Και οι τρεις κλάδοι των τουρκικών δυνάμεων πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, κινήσεις που για το ελληνικό Επιτελείο ερμηνεύονται ως «επιστροφή στην κανονικότητα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, σήμερα ξεκινά η εθνική αεροπορική άσκηση «Anatolian Eagle» κατά την οποία μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας, με ορμητήριο το Ικόνιο, θα συμμετέχουν σε σενάρια εναέριας μάχης και προσβολής χερσαίων στόχων. Η άσκηση είναι μεγάλης κλίμακας και εξετάζει τις δυνατότητες μαζικής αντίδρασης της τουρκικής αεροπορίας καθώς ορισμένα από τα σενάρια προβλέπουν την ταυτόχρονη απογείωση μαχητικών από οκτώ αεροπορικές βάσεις.
Χθες ολοκληρώθηκε η δραστηριότητα των τουρκικών Αρμάτων Μάχης που έλαβε χώρα κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα με χρήση πραγματικών πυρών ενώ και το τουρκικό Ναυτικό προχώρησε σε γυμνάσια με Φρεγάτες, Κορβέτες, Περιπολικά και στοιχεία αεράμυνας να εκτελούν βολές στη Μαύρη Θάλασσα.