Καιρό τώρα, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών
Υποθέσεων, είχε αναφέρει ότι προτίθεται να φέρει διάταξη, που να δίνει τη
δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου στον επισιτισμό και
στον τουρισμό, για εργασία και 6η ημέρα την εβδομάδα, αλλά με μειωμένο ωράριο τις υπόλοιπες 5 ημέρες.
Αυτό, βέβαια, δεν περιλαμβάνεται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν υπογραφεί ανανεωμένες στον κλάδο του τουρισμού, από το 2021.
Ωστόσο, ο υπουργός, με ειδική εγκύκλιο την περασμένη Πέμπτη, 7 Ιουλίου, έφερε αυτή τη διάταξη, για την οποία σηκώθηκε κύμα αντιδράσεων από τον κλάδο, ο οποίος εξέδωσε σχετική, καυστική ανακοίνωση.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό –Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Αννα Στρατινάκη, συζητώντας το μείζον θέμα.
Η κατάληξη της συνάντησης είναι ότι «παγώνει» η εφαρμογή της εγκυκλίου, έως
ότου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, συναντηθεί (ίσως και αύριο) με τον ομόλογό του στη Γενική
Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Γιώργο Καββαθά, προκειμένου να συζητήσουν για την αμοιβή της 6ης ημέρας, διότι δεν θέτουν θέμα εργασίας σε 6ήμερα βάση, με μειωμένο ωράριο της προηγούμενες 5 ημέρες.
Σε μια χώρα όπου υπήρχαν έλεγχοι, εφαρμόζονταν οι νόμοι και τηρούνταν τα
συμφωνηθέντα, μια τέτοια εγκύκλιος ίσως να γινόταν αποδεκτή. Ωστόσο, στην
Ελλάδα, που οι εργαζόμενοι, ειδικά στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, δουλεύουν πολύ περισσότερο από όσο έχουν συμφωνήσει, χωρίς επιπλέον αμοιβές, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν έλεγχοι.
Πάντως, αν δεν βρεθεί λύση, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σε μια περίοδο όπου πολλά μέρη της Ελλάδα κατακλύζονται από τουρίστες, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει τεράστια προβλήματα, τη στιγμή που υπάρχει και έλλειψη προσωπικού.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της από 24.5.2021 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ): «Περαιτέρω , σύμφωνα και με το άρθρο 7 παρ. 2 του ν. 1876/1990 δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τον επιμερισμό των σαράντα (40) ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους, μέχρι και πριν την ανάληψη της υπηρεσίας του. Το ως άνω αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται (ή θα απορρίπτεται) από τον εργοδότη.»
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΤ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: Με την εγκύκλιο αυτή λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το 5ήμερο (όπως προβλέπονταν στην ΚΣΕΕ) ανοίγοντας την κερκόπορτα να καταργούνται οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες πολλές φορές εκβιαστικές. Η εγκύκλιος λοιπόν αυτή βάζει ταφόπλακα στην ελπίδα 400.000 εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού να είχαν για πρώτη φορά ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας!!!
Δίνει την δυνατότητα όπως χαρακτηριστικά λέει να δηλώνει ο εργαζόμενος
(άκουσον… άκουσον) στο εργάνη, πως επιθυμεί να εργαστεί την 6η ημέρα για
οικογενειακούς λόγους και μάλιστα τσάμπα, εφαρμόζοντας ωράριο 6 ώρες και 40
λεπτά που κανείς στην πράξη δεν θα εφαρμόζει.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως μετά το 8ωρο καταργείται στην πράξη και το 5ήμερο, κυρίως όμως καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εστίαση εποχικούς και μη, που δουλεύουν σε νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα να μην δεχθούν να δουλεύουν 6η μέρα, να προστατεύσουμε όλοι μαζί την σύμβαση μας.»