«Οι υπουργοί Άμυνας Τούρκων και Ελλήνων υπογραμμίζουν την ανάγκη για διάλογο για την εκτόνωση της παρατεινόμενης έντασης» είναι ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Sabah, όπου η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, είναι ένα από τα πρώτα θέματα το πρωί της Παρασκευής (16 Ιουνίου).
«Η συζήτηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Τούρκου υπουργού Χουλουσί Ακάρ και του Νίκου Παναγιωτόπουλου της Ελλάδας επικεντρώθηκε στη ”σημασία της συνέχισης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων”, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου», σημειώνει η Hurriyet Daily News.
Πρόκειται για μία σαφέστατη αλλαγή ύφους και λεξιλογίου από μέρους των δύο μεγάλων τουρκικών εφημερίδων, που αποκτά μεγαλύτερη σημασία με δεδομένη την πλήρη ευθυγράμμισή τους ως προς τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, εδώ και πολύ καιρό.
Με δεδομένη την (εκ προθέσεως) πρόκληση εντάσεων τις προηγούμενες εβδομάδες από μέρους της Άγκυρας, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υψώνει κατ′ επανάληψη τους τόνους, οι ερμηνείες ως προς την αλλαγή πλεύσης της Άγκυρας συνδέονται με συγκεκριμένες κινήσεις από διεθνείς παράγοντες, χωρίς να είναι επί του παρόντος ξεκάθαρο ποιά ή ποιές από αυτές έπαιξαν τον πλέον καθοριστικό ρόλο:
– Η πρώτη από αυτές είναι η πενταμερής συνάντηση του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή εκπροσώπων των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας, με βασικό θέμα τις ενστάσεις της Άγκυρας απέναντι στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εκεί έγινε σίγουρα (και) συζήτηση για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, έστω και χωρίς ελληνική συμμετοχή.
– Η διπλή ευρωπαϊκή δημόσια παρέμβαση, με την ευθεία τοποθέτηση της Κομισιόν, αλλά και με την ”διόρθωση” στην γραμμή του Βερολίνου, που ήρθε πολύ εγγύτερα στις ελληνικές θέσεις μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς.
– Η επίσης καθαρή τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έπειτα από ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», που αντανακλά την σταθερή σύγκλιση Ελλάδας – ΗΠΑ.
Σαμπάχ: «Έλληνες πολιτικοί κλιμακώνουν τις εντάσεις»
Σε κάθε περίπτωση, η – λεκτική έστω – διαφοροποίηση στην συμπεριφορά της Άγκυρας, όπως αποτυπώνεται στις διαρροές που έγιναν από το περιβάλλον του Ακάρ – έχει αξία, όμως δεν σημαίνει ότι η τουρκική πλευρά αλλάζει άρδην απόψεις και τακτική. Η Sabah εικονογράφησε με μία ”χαμογελαστή” χειραψία το ρεπορτάζ για την συνάντηση Ακάρ – Παναγιωτόπουλου, ωστόσο στο ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι σαφές ότι οι τουρκικές απόψεις παραμένουν σταθερές:
«Το (τουρκικό) υπουργείο ανέφερε επίσης ότι οι δυο τους συζήτησαν τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την επίλυση προβλημάτων και ότι η εστίαση σε θετικές διμερείς ατζέντες συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Η συζήτηση στις Βρυξέλλες μεταξύ Ακάρ και Παναγιωτόπουλου επικεντρώθηκε στη ”σημασία της συνέχισης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Συζήτησαν την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για να επικεντρωθούν σε μια θετική ατζέντα για διμερή και περιφερειακή συνεργασία», σημειώνει η Sabah.
Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει τις προηγούμενες δηλώσεις Ακάρ, που πυροδότησαν την ένταση σε συνδυασμό με τις διακηρύξεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. Ο συντάκτης της Sabah ”υπενθυμίζει”: «Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου για την επίλυση προβλημάτων με την Ελλάδα, αλλά ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί κλιμακώνουν τις εντάσεις για χάρη των προσωπικών και πολιτικών τους φιλοδοξιών, δήλωσε ο Ακάρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. ”Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συνομιλίες, συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογο. Θέλουμε διάλογο”, είπε ο Ακάρ…Επέκρινε επίσης την Ελλάδα για τη συζήτηση των προβλημάτων Τουρκίας-Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι με την Άγκυρα. ”Προσπαθούν να κάνουν να φαίνεται ότι τα διμερή μας ζητήματα είναι ζητήματα της ΕΕ, των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ”, είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι η συμπερίληψη τρίτων στο πρόβλημα δεν θα βοηθήσει στην επίλυσή του. Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών φούντωσαν ξανά πρόσφατα, με την Άγκυρα να λέει ότι η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και να τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες.
Χουριέτ: Ο Ερντογάν προειδοποίηση ότι «δεν αστειεύεται»
Σε ανάλογο ύφος, η Hurriyet Daily News ξεκινά το ρεπορτάζ από τα θετικά στοιχεία της συνομιλίας Ακάρ – Παναγιωτόπουλου, όμως καταλήγει στο ήδη γνωστό τουρκικό αφήγημα περί παράνομης ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας, κατονομάζοντας ακόμα και μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κως:
«Συζήτησαν την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να επικεντρωθούν σε θετική ατζέντα και σε διμερή και περιφερειακή συνεργασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά της στο Αιγαίο, λέγοντας ότι ”δεν αστειεύεται”. Μίλησε κατά τη διάρκεια τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα νησιά, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου αποβίβασης αμφίβιων δυνάμεων. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα λέει ότι η Αθήνα έχει χτίσει στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών του 20ου αιώνα, που παραχώρησαν τα νησιά στην Ελλάδα μετά από μακρά περίοδο κατοχής από Τούρκους ή στην περίπτωση της Ρόδου και της Κω, από την Ιταλία», γράφει η Hurriyet.