Νιώθω την ανάγκη να καταθέσω ορισμένες σκέψεις μου για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης με αφορμή τη συμμετοχή μου σε δυο σημαντικά ευρωπαϊκά συνέδρια (Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενεργών Πολιτών για μια Ευρώπη χωρίς Αποκλεισμούς) που ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις πόλεις Narva και Tallinn της Εσθονίας.

Επιστρέφοντας γεμάτη με νέες γνώσεις, νέες ιδέες, αλλά και γόνιμους προβληματισμούς, για θέματα που αφορούν στη Βιωσιμότητα και την Ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την ουκρανική κρίση, καθώς και το Μέλλον της Ευρώπης, σκέπτομαι πόσο πολύτιμη είναι η διαπολιτισμική, δια ζώσης συνεργασία μεταξύ πολιτών με διαφορετικές ταυτότητες, κουλτούρες και βιώματα!

Σταχυολογώντας κάποιες θέσεις από τις πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις των δυο συνεδρίων, θα σταθώ στις έννοιες της Δημοκρατίας, της Πολιτικής και της Ειρήνης. Ένα τρίπτυχο, στο οποίο βρίσκεται η πεμπτουσία της εξελικτικής διαδικασίας της παγκόσμιας κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κρατών Μελών των τοπικών αρχών και κάθε μορφή ανθρώπινης συλλογικής και ατομικής δράσης!

Μέσα από την αγωνία των νέων παιδιών για το μέλλον, διαπιστώνω πως ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, υπάρχει ένας πεσιμισμός, μια απογοήτευση που εκφράζεται με έναν καταγγελτικό έως και μηδενιστικό λόγο απέναντι στην πολιτική και στους πολιτικούς, και μια απαξίωση στην ύψιστη λειτουργία της δημοκρατίας, που είναι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι!

Αυτό που μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως κυρίως οι νέοι που προέρχονται από ευρωπαϊκά κράτη, είναι αυτοί που δήλωναν αποστασιοποιημένοι από την πολιτική, έως και αρνητές της Πολιτική, ενώ θα περίμενε κανείς αυτό να εκφράζεται από νέους τρίτων χωρών όπου τα προβλήματα είναι πολλαπλάσια λόγω των συνθηκών που επικρατούν στα κράτη τους.

Όμως, αλήθεια έχουν αναρωτηθεί οι νέοι – «αρνητές» τους συστήματος (αν μου επιτρέπεται ο όρος), πόσο εξυπηρετούν εντέλει το «σύστημα» με αυτή τους τη στάση; Έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη ζωή τους αυτή η αποστασιοποίηση; Εντέλει πόσο δεδομένη θεωρούν τη δημοκρατία;

Είναι πολλά που μπορούν να ειπωθούν σε αυτό το διάλογο, και σαφώς δεν εξαντλείται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μέσα σε πέντε αράδες, όμως ως ενεργός πολίτης και δευτερευόντως ως πολιτικός, θέλω να επιστήσω την προσοχή στη νέα γενιά, πως οι ανατροπές και οι δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, προέρχονται από μια bottom up προσέγγιση, μέσα από το σύστημα» και όχι έξω από αυτό! Οι αγώνες κερδίζονται μέσα στα γήπεδα και όχι από την κερκίδα.

Ως επιστέγασμα αυτού του ενδιαφέροντος επαγγελματικού ταξιδιού στην Εσθονία, επισημαίνω τα εξής:

Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε σε δημοκρατικές χώρες, που είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και αγωνιζόμαστε για την περιφρούρηση της δημοκρατίας στις χώρες μας, την επικράτηση της ειρήνης, και έχουμε την επιλογή να λειτουργούμε ως ενεργά μέλη των κοινωνιών μας.

Η δημοκρατία χρειάζεται αφύπνιση, εγρήγορση, γνώση και αγώνες με καθέναν από εμάς, να λειτουργεί ως θεματοφύλακα της.

Η ειρήνη, αποδείχτηκε με την εισβολή στην Ουκρανία, πως δεν είναι δεδομένη και πως διαταράσσεται από αναθεωρητικές χώρες, όπου η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και παραμένει ζητούμενο.

Αντί επιλόγου: Γιορτάζοντας την Ημέρα της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να προβληματιστούμε σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της Ε.Ε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει την Ευρώπη, ακόμη και αν ορισμένες κυβερνήσεις δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την αναταραχή που συντελείται εντός και εκτός της Ε.Ε. Αρκετές αλλαγές συμβαίνουν με τρόπους που αμφισβητούν τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε.

Το διακύβευμα του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης είναι η διαφύλαξη της Ειρήνης και της Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Και για αυτό θα πρέπει η ίδια η Ένωση να μεριμνήσει για τους θεματοφύλακες των αξιών της.

Η Ημέρα της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι μεγαλύτερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Η Ε.Ε. δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να συναντηθούν πέρα από εθνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές για να επιδιώξουν αξίες που όλοι μοιραζόμαστε, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Την Ημέρα της Ευρώπης θα πρέπει να θυμόμαστε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που, μαζί με τους δημοσιογράφους και άλλους παρατηρητές, εργάζονται για να ζωντανέψουν αυτές τις αξίες και να διατηρήσουν τις κοινωνίες μας ελεύθερες και δίκαιες.





ΠΗΓΗ