«Κλείδωσαν» τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και οι αρμόδιοι υπουργοί θα τα ανακοινώσουν το πρωί της Πέμπτής.

Θα προηγηθεί όμως τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος στις 19:00 θα αναφερθεί στο πρόβλημα των ανατιμήσεων και στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν από λίγο, από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπήρξε η σχετική ανακοίνωση:

«Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σήμερα το απόγευμα θα μεταδοθεί μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη δύσκολη συγκυρία, εξαιτίας και των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και θα τονίσει την απόφαση της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους πολίτες, κυρίως στους πιο ευάλωτους.

Οι 3 άξονες του πρόσθετου πακέτου στήριξης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη μείωση των επιπτώσεων της ακρίβειας στην κοινωνία, θα στηρίζεται σε τρεις άξονες:

-Την συνέχιση της επιδότησης σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο και δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό το ποσό της επιδότησης.

-Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων και ευάλωτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις. Εδώ θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό της ενίσχυσης θα είναι αφορολόγητο. Άγνωστο παραμένει το ύψος της ενίσχυσης, όμως το πιθανότερο είναι να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό των Χριστουγέννων. Δηλαδή θα αφορά τα χαμηλά εισοδήματα και μάλλον θα κυμανθεί κοντά στα 300 ευρώ.

-Παρέμβαση στην τιμή των καυσίμων, με στόχο να μειωθεί το κόστος για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών. Και εδώ αναμένονται εισοδηματικά κριτήρια, όμως περισσότερο διευρυμένα, προκειμένου να αυξηθούν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Σενάρια κάνουν λόγο για στήριξη πολιτών με εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ το χρόνο, όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν με τις επίσημες ανακοινώσεις. Για την εφαρμογή του μέτρου είναι πιθανό να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα που προμηθεύονται οι πολίτες. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.





ΠΗΓΗ