Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα σε μια βραχυπρόθεσμη διακοπή όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά κάτι τέτοιο θα είχε «βαθιές οικονομικές συνέπειες» και θα απαιτούσε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης, σύμφωνα με ανάλυση της δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν εναλλακτικές προμήθειες.

Σε ανάλυση του το Bruegel τονίζει ότι εάν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο, η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να επιβάλει έκτακτα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης -όπως το κλείσιμο εργοστασίων- για να αποφευχθούν σοβαρές ελλείψεις.

«Ενα τέτοιο ″πολεμικό″ σενάριο θα συνεπαγόταν δύσκολες και δαπανηρές αποφάσεις για την Ευρώπη για να διαχειριστεί την κατάσταση», σύμφωνα με τον συνεργάτη του Bruegel, Σιμόν Ταλιαπιέτρα.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες εν μέσω χαμηλότερων από τις αναμενόμενες προμήθειες έχει ήδη «φουσκώσει» τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στην Ευρώπη και έχει αναγκάσει ορισμένες βιομηχανίες που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% της χρήσης φυσικού αερίου της ΕΕ, αλλά η εξάρτηση διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, με αγωγούς που έχουν σχεδιαστεί για την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολή και όχι από τη Δυτική Ευρώπη, θα μπορούσαν να υποστούν ελλείψεις εάν η Μόσχα διακόψει την προμήθεια, σύμφωνα με το Bruegel, που παρέχει έρευνες σε υπουργούς και ιδρύματα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο κακό σενάριο με πολύ κρύο καιρό και χωρίς ρωσικό αέριο από τον Φεβρουάριο, τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου από τον επόμενο χειμώνα και μετά, η ΕΕ θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει να περιορίσει περαιτέρω τη χρήση φυσικού αερίου, με επιλογές όπως παραγωγή ενέργειας με καύσιμο άνθρακα -με αποτέλεσμα περισσότερες εκπομπές CO2- ή η Γερμανία να καθυστερήσει το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, μια πολιτικά ευαίσθητη απόφαση.

Ενα άλμα στη ζήτηση LNG θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, πλήττοντας την οικονομία της ΕΕ και τις φτωχότερες χώρες που υποβάλλουν προσφορές για αγορά LNG.





ΠΗΓΗ