Huffpost Greece
Αν εξαιρέσουμε το καλοκαίρι – θρίλερ του 2015, που κατέληξε στις κλειστές τράπεζες και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, δεν θυμάμαι γενικά πρωθυπουργούς να επιδίδονται σε εργασιοθεραπεία Αύγουστο μήνα (και μάλιστα παραμονές Δεκαπενταύγουστου) στην Αθήνα.
Και μόνο έτσι να το δει κανείς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει τους πολιτικούς συντάκτες σε συνέντευξη Τύπου – χωρίς περιορισμό στον αριθμό των δημοσιογράφων – είναι εντελώς ασυνήθιστη.
Παρατήρηση πρώτη. Η απλή ανάγνωση της κίνησης είναι ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει έτσι «πολιτικό παρών» δείχνοντας ότι δεν κρύβεται μετά την τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές (ο ίδιος την χαρακτήρισε «μείζονα οικολογική καταστροφή», επισημαίνει σε τίτλο το διεθνές πρακτορείο Associated Press). Ταυτόχρονα, προτίμησε να «δείξει» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να υπενθυμίζει την αποτυχία της στο Μάτι – χωρίς να αναφέρει τη λέξη «Μάτι». Το υπονοούμενο είναι ότι δεν χωράει καν σύγκριση, είπε, ενώ χαρακτηρίζει «χυδαία» την κριτική στις εκκενώσεις οικισμών μέσω του 112.
«Δεν κρύφτηκα, είμαι έτοιμος να απαντήσω σε κάθε ερώτηση. Σύντομα θα διεξαχθεί και στη Βουλή συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά προς το τέλος της δίωρης συνέντευξης Τύπου.
Παρατήρηση δεύτερη. Τί σημαίνει η φυσική παρουσία του πρωθυπουργού στην Αθήνα εν μέσω ενός «καυτού» καλοκαιριού; Είναι σημειολογικής σημασίας. Όμως είναι πρόδηλο, ότι προσπαθεί να πει με αυτό τον τρόπο ότι εργάζεται και δεν χαλαρώνει, την ώρα που χιλιάδες Έλληνες παλεύουν για να συνέλθουν από το τρομακτικό κυνηγητό με τις φλόγες, ενώ άλλοι αγωνιούν για τις πολλαπλές παρενέργειες της πανδημίας. Φεύγοντας, τον ρώτησα εάν θα φύγει για διακοπές. «Διακοπές δεν προβλέπονται. Μία ημέρα, αν είμαστε τυχεροί», μου απάντησε.
Huffpost Greece
Παρατήρηση τρίτη. Ο Μητσοτάκης προσήλθε διαβασμένος και αποφασισμένος να εφαρμόσει ένα επικοινωνιακό σχέδιο. Σε ερωτήσεις για τοποθετήσεις ή αποφάσεις που έλαβε ως υπουργός στο παρελθόν σχετικά με την δασοπυρόσβεση, και πάλι έδειξε έτοιμος να απαντήσει, δείχνοντας ότι δεν ξεχνάει όσα υπογράφει. Δεν ανέβασε τον τόνο της φωνής του ούτε μία φορά. Φρόντισε να επαναλάβει την «συγγνώμη» προς τους πυρόπληκτους και εξήγησε ότι αυθόρμητα απολογήθηκε επειδή το αισθάνθηκε. Δύσκολα θα τον κατηγορήσει κάποιος για έπαρση, μετά από αυτή την εμφάνιση.
Παρατήρηση τέταρτη. Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε σχετικά με τις ευθύνες προσώπων, ή με το ενδεχόμενο να αποδοθούν αυτές στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού. Σημειώνει ότι δεν αποδίδονται ευθύνες σωστά «εν βρασμώ ψυχής» και ότι δεν πρέπει να αποδίδονται πάντως την ώρα της μάχης. Η απάντηση που πρέπει να συγκρατήσουμε, όμως, είναι το «δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση» περί ανασχηματισμού. Στα δικά μου μάτια, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει ακόμα και υπουργούς.
Παρατήρηση πέμπτη. Δύο αναφορές στο μέλλον της χώρας. Συγκρατώ την πρωθυπουργική διαπίστωση ότι ”ναι, πρέπει να αλλάξει το μοντέλο της οικονομίας”, θέτοντας ως προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή. Και λίγο παρακάτω, χαρακτηρίζει «πρόταγμα» την πράσινη οικονομία, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά μία τέτοια έκφραση. Ακούγεται όμορφο και λογικό – είναι τόσο επείγον, ώστε απλώς ελπίζω να το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός και οι περί αυτόν. Ελπίζω, να αντιλαμβάνονται, επίσης, ότι θα κριθούν επ′ αυτού όταν ξαναστηθούν κάλπες και ότι οι σημερινές δεσμεύσεις καταγράφονται.
ΥΓ: Πράγματι, ο Μητσοτάκης ανέφερε και κάποια στιγμή, ότι είναι ”μη επιλογή” οι πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα κλπ. Όμως εδώ για εμένα, ισχύει το σχόλιο της τέταρτης παρατήρησης: Εκλογές και ανασχηματισμός, δεν προαναγγέλλονται.