Από το προεκλογικό του πρόγραμμα είχε φανεί η βαρύτητα που έδινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αναμόρφωση του εργασιακού τοπίου.

Πλέον, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και ύστερα από ένα διάστημα έντονων πολιτικών συγκρούσεων και διαξιφισμών με αποκορύφωμα τη χθεσινή (16/6) συζήτηση στην Ολομέλεια, έρχονται σημαντικές αλλαγές για εργαζόμενους και εργοδότες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι στον πυρήνα της φιλεργατική και βαθιά αναπτυξιακή, ενώ κατά την ομιλία του στη Βουλή τόνισε τις δέκα τομές που φέρνει ο νέος νόμος. Ποιες είναι αυτέςόπως τις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:   

Οι δέκα τομές

1. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας την οποία θα χτυπά ο εργαζόμενος, χτυπώντας ταυτόχρονα τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες, αλλά και την εισφοροδιαφυγή. 

2. Η ανασυγκρότηση της Επιθεώρησης Εργασίας, που παύει να υπάγεται στον εκάστοτε Υπουργό και αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή όπως η ΑΑΔΕ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ενισχυμένη με μέσα και προσωπικό.

3. Η δυνατότητα κάθε εργαζομένου να διευθετεί ο ίδιος τον χρόνο δουλειάς του. Αν το επιθυμεί ο ίδιος, θα μπορεί να εργαστεί ως δύο ώρες περισσότερο και αυτές θα μεταφράζονται σε πρόσθετη άδεια, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα τις προσωπικές του ανάγκες.

4. Η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση λόγω απόλυσης.

5. Ειδική φροντίδα για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε υπηρεσίες που παρέχονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Στο εξής όσοι εργάζονται ως courier και delivery θα έχουν προστατευτικά κράνη και οχήματα μετακίνησης από τις εταιρείες τους. Και θα λειτουργούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, με ασφάλιση και εφόσον το επιθυμούν με συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

6. Θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές. Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση επί ένα εξάμηνο. Εισάγεται επίσης γονική άδεια τεσσάρων μηνών με επιδότηση στο πρώτο δίμηνο και για τους δυο γονείς. Ενώ οι γυναίκες προστατεύονται από περιστατικά βίας και παρενοχλήσεων. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας. Η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται και για την υιοθεσία τέκνου, όπως και για τις περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας. 

7. Εναρμονίζεται ο αριθμός των υπερωριών με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έτσι η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως. Με τις ανάλογες, βεβαίως, προσαυξήσεις στην αμοιβή των εργαζομένων. Θα αποζημιώνονται με βάση το 120% του κανονικού ωρομισθίου, αντί του 80% σήμερα.

8. Νομοθέτηση κανόνων για την τηλεργασία. Θα γίνεται υποχρεωτική μόνο για λόγους δημόσιας υγείας, με τη σχετική υποδομή να βαραίνει πάντα τον εργοδότη. Αλλά, όπου ισχύει, θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως συμβαίνει ήδη στη Γαλλία και στην Ισπανία.

9. Θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όποιες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις Μεσογειακές χώρες. Η σχετική λίστα διευρύνεται, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά.

10. Δημοκρατική διαφάνεια στον σημερινό σκοτεινό λαβύρινθο του συνδικαλισμού, με μέτρα που τον επαναφέρουν στον αληθινό του ρόλο. Δηλαδή, σε αυτόν της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζόμενων με δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων, που τελικά περιθωριοποιεί και τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστών. Αλλά και με πρόνοιες ώστε οι διεκδικήσεις μιας ομάδας πολιτών να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων.

Οι αντιδράσεις

Ορισμένες από αυτές τις τομές προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο.

Όπως για παράδειγμα το θέμα του 8ώρου, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για σχέδιο κατάργησης του και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου.

Και το θέμα της πληρωμής των υπερωριών προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή, όπως και τώρα, κατηγορώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει συνειδητά τις υπερωρίες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές. Και είναι γνωστό ότι οι αλλαγές είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα αρκετούς εχθρούς.»

Αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για το νέο νόμο, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα στα ζητήματα της αγοράς εργασίας ακολουθεί πια το δρόμο των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ο νέος νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Δίνει δύναμη στην οικονομία. Η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους. Υπογραμμίζοντας την πολιτική του σύγχυση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο!», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωση του ο Κωστής Χατζηδάκης, καταλήγοντας: «Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας.»





ΠΗΓΗ