Eurokinissi
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απόλυσης από την εργασία τους όσων πολιτών αρνηθούν να εμβολιαστούν, κρατώντας αποστάσεις από τη θέση που είχε διατυπώσει πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Η κ. Πελώνη τόνισε ότι θα ανοίξει η συζήτηση, τόσο για ειδικότητες εργαζομένων που θα κληθούν να κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο –ανέφερε συγκεκριμένα τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων- όσο και για τις διευκολύνσεις που θα έχουν όσοι πολίτες ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. Για το δεύτερο σκέλος, διευκρίνισε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από την στιγμή που θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια όλες οι ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων πολιτών. Ήδη άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και σύντομα θα ανοίξει για τους 18-24, ενώ από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και η επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. «Γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα και συνολικά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 6,5 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 4.100.000 συμπολίτες μας έχουν λάβει ήδη τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους», ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη ενώ τόνισε ότι κοινός στόχος παραμένει η αύξηση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες καθώς αποδεικνύεται από τα στοιχεία ότι παρά την αποκλιμάκωση της πανδημίας, συνεχίζουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αποδεικνύεται ήδη στην πράξη ότι ο εμβολιασμός λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας για τον καθένα και την καθεμιά μας. Χτίζει τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Λειτουργεί σαν κλειδί για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οριοθετεί το τέλος της υγειονομικής κρίσης και την αρχή μιας νέας εποχής», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Τα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στα νέα μέτρα άρσης των περιορισμών. Συγκεκριμένα, από αύριο Σάββατο:
-Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
– Θα επιτρέπεται η μουσική σε εξωτερικούς χώρους εστίασης στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες.
-Επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δύο ελεύθερες διόδους.
-Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος-θεάματος, από 50% σε ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% ανάλογα με τη δυναμικότητα κάθε χώρου.
-Από την Δευτέρα 14 Ιουνίου:
-Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση των Α.Ε.Ι..
-Από την 1η Ιουλίου:
-Αίρεται -εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα- ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας. Και
-αυξάνεται το όριο για τις υπηρεσίες κέτερινγκ δεξιώσεων από τα 100 στα 300 άτομα.
-Τέλος, επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν τη Δευτέρα – Και ραντεβού με Μπόρις Τζόνσον
Εκτός όμως από το θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας, η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογο του Μπόρις Τζόνσον ενώ θα έχει τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα 14/6, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Όπως τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη, «πάγια θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα.»
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν, ενώ σε πολλά ζητήματα οι θέσεις των δύο μερών είναι διαμετρικά αντίθετες. «Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα», εξήγησε η κ. Πελώνη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.
«Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη.