Η μορφή θα είναι η ίδια όπως και του Euro2016 στη Γαλλία, που κέρδισε η Πορτογαλία: μία φάση ομίλων, χωρίζοντας τις ομάδες σε έξι ομίλους των τεσσάρων, ακολουθούμενη από τέσσερις γύρους νοκ-άουτ.
Κάθε ομάδα θα παίξει τρεις αγώνες στη φάση των ομίλων, συναντώντας κάθε αντίπαλο μία φορά. Μετά από αυτές τις συναντήσεις, οι δύο πρώτες ομάδες θα προκριθούν στους «16», καθώς και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ τουλάχιστον δύο ομάδων από τον ίδιο όμιλο, η πρόκριση θα αποφασιστεί σύμφωνα με – κατά σειρά – τον αριθμό των βαθμών, τη διαφορά γκολ και τον αριθμό των γκολ που σημειώθηκαν στις άμεσες συναντήσεις τους.
Στις φάσεις νοκ-άουτ θα υπάρχει σε περίπτωση ισοπαλίας, παράταση και πέναλτι, μέχρι τον τελικό.
Αλλαγές
Δεδομένου ότι από την επανέναρξη του ποδοσφαίρου μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, του κορωνοϊού η οποία υπερφόρτωσε το πρόγραμμα και αύξησε τον κίνδυνο τραυματισμών, επιτρέπονται πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα – αντί για τρεις σε προηγούμενα τουρνουά – ένας κανόνας που έχει ήδη υιοθετηθεί για άλλες διοργανώσεις.
Η UEFA επέτρεψε επίσης στους προπονητές να καλέσουν 26 παίκτες, αλλά μόνο 23 θα εμφανίζονται σε κάθε φύλλο αγώνα: συνεπώς τρεις θα πρέπει να καθίσουν στις εξέδρες , μια νέα λεπτή παράμετρος στη διαχείριση των ομάδων.
Τέλος και μέχρι τον πρώτο αγώνα, θα είναι δυνατή η ελεύθερη αντικατάσταση ενός παίκτη σε περίπτωση «σοβαρού τραυματισμού ή ασθένειας», ιατρικά πιστοποιημένου, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης μόλυνσης με την Covid-19 ή «περίπτωση επαφής». Οι τερματοφύλακες μπορούν να αντικατασταθούν πριν από κάθε αγώνα «σε περίπτωση φυσικής ανικανότητας».
Ποινές
Όπως με όλα τα μεγάλα τουρνουά, οι αποκλεισμένοι παίκτες ή οι προπονητές αναστέλλονται αυτόματα για τον επόμενο αγώνα του τουρνουά ,αλλά σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης, το πειθαρχικό όργανο της FIFA μπορεί να αυξήσει την ποινή. Οι τιμωρίες μετά από κόκκινη κάρτα που δεν επιδόθηκε κατά τη διάρκεια του Euro μεταφέρονται στους προκριματικούς αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Oι παίκτες και οι προπονητές που δέχονται δύο κίτρινες κάρτες αναστέλλονται για τον επόμενο αγώνα, αλλά δεν ισχύουν στο τέλος των προημιτελικών.
Νέες αφίξεις
Παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, το VAR θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο Euro, στο οποίο το 2016 είχε χρησιμοποιήσει μόνο τεχνολογία στη γραμμή τέρματος.
Πριμ
Με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, «στραγγαλισμένο» οικονομικά από την Άνοιξη του 2020,λόγω της πανδημίας covid-19, το Euro αποτελεί επίσης μία «οικονομική ανάσα»: από το 2018, η UEFA σχεδίασε να διανείμει 371 εκατομμύρια ευρώ στους 24 συμμετέχοντες.
Επιπλέον, τα έσοδα του ευρώ θα «τροφοδοτήσουν» τα 775 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν στις 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες κατά τη διάρκεια του κύκλου 2020-2024 στο όνομα της «αλληλεγγύης», και οι σύλλογοι θα μοιραστούν 200 εκατομμύρια ευρώ για τη διάθεση των παικτών τους.
Covid-19: Εάν μια ομάδα τοποθετηθεί εν μέρει σε καραντίνα ή απομόνωση, ο αγώνας θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί εάν η ομάδα «έχει τουλάχιστον 13 παίκτες, συμπεριλαμβανομένου ενός τερματοφύλακα». Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η UEFA μπορεί να επαναπρογραμματίσει το παιχνίδι «εντός 48 ωρών», ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα γίνει σε άλλο χώρο. Εάν αυτός ο επαναπρογραμματισμός είναι αδύνατος, η UEFA θα επιβάλει κυρώσεις στην ομάδα που θεωρείται «υπεύθυνη για την ακύρωση του αγώνα» με ήττα με σκορ 0-3.
Μειώθηκαν τα εισιτήρια
Μόλις… 1.173.000 εισιτήρια διατέθηκαν για το Euro 2020, μετά τις περικοπές στα στάδια λόγω της πανδημίας covid-19, σχεδόν τα μισά απ΄ όσα πουλήθηκαν στο Euro 2016. H UEFA, που είχε αρχικά προγραμματίσει να διατεθούν 3.000.000 «μαγικά χαρτάκια», ενώ δέχθηκε 28.300.000 αιτήσεις για αγορά εισιτηρίων.
Πέντε χρόνια πριν, το Euro 2016 παρακολούθησαν 2.400.000 θεατές, παρουσιάζοντας μέσο όρο 47.594 ανά αγώνα και πληρότητα 92,56% στους 51 αγώνες της διοργάνωσης, ενώ στο Euro 2012, που φιλοξένησαν Ουκρανία και Πολωνία, ο μέσος όρος ήταν 46.481 θεατές και η πληρότητα 92,12%
Το 2016, από την πώληση των εισιτηρίων στα ταμεία της UEFA μπήκαν 400 εκτ. ευρώ, έσοδα αυξημένα κατά 36% σε σχέση με το Euro 2012. Τους περισσότερους θεατές συγκέντρωσε η αναμέτρηση της Γαλλίας με την Ισλανδία (76.833 με πληρότητα 96,04%) για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Μόλις στην τρίτη θέση ο τελικός με την Πορτογαλία με 75.868 θεατές (94,84% πληρότητα). Στην δεύτερη θέση είναι το ματς της Ιταλίας με την Ισπανία (76.155 με πληρότητα 95,19%)
Οι αγώνες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη κάλυψη θέσεων έγιναν στο Parc des Princes με πρώτη εκείνη ανάμεσα στην Ουαλία και την Ιρλανδία (πληρότητα 98,54%). Το Stade de France πλησίασε κοντά σε ρεκόρ: με 18 γκολ σε 7 παιχνίδια είναι το δεύτερο στάδιο σε γκολ σε ένα τουρνουά, πίσω μόνο από το St. Jacob Park της Βασιλείας (20 γκολ σε 6 αγώνες) κατά τη διάρκεια του Euro 2008, που έγινε σε Ελβετία και Αυστρία.
Το Μπιλμπάο και το Δουβλίνο είναι οι δύο από τις πόλεις που αρχικά είχαν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν αγώνες του Euro 2020, όμως η αδυναμία τους να εγγυηθούν την παρουσία φιλάθλων, είχε ως συνέπεια να βγουν εκτός λίστας των πόλεων υποδοχής.
Τη θέση του Μπιλμπάο, πήρε η Σεβίλη, διαμορφώνοντας σε 11, αντί 12, τον τελικό αριθμό των πόλεων που θα φιλοξενήσουν αγώνες του EURO 2020, της διοργάνωσης που ήταν προγραμματισμένη για πέρυσι το καλοκαίρι και μετατέθηκε για το 2021 (11/6-11/7), εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Έτσι οι 24 φιναλίστ θα αγωνιστούν σε: Άμστερνταμ, Μπακού, Σεβίλη, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκώβη, Λονδίνο, Μόναχο, Ρώμη και Αγία Πετρούπολη.
Η κορυφαία διοργάνωση θα αρχίσει στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με τη διεξαγωγή της αναμέτρησης ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία, και θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου στο Γουέμπλεϊ, με τον τελικό.