Συνομιλίες με τον πρόεδρο του Μεξικό Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης θα έχει σήμερα στο Μεξικό η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Η Χάρις έφθασε από τη γειτονική Γουατεμάλα, πρώτο σταθμό του πρώτου της ταξιδιού στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Έχουμε συγκλίνουσες απόψεις για το γεγονός πως πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, πρέπει να επενδύσουμε για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη Γουατεμάλα, στο Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε», είπε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ χθες Δευτέρα, στην καθιερωμένη του πρωινή συνέντευξη Τύπου.

«Θα έχουμε μια συνάντηση εργασίας» προτού «παραστούμε στην υπογραφή συμφωνίας για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Η πρώτη περιοδεία στο εξωτερικό της αμερικανίδας αντιπροέδρου, στην οποία ανατέθηκε να χειριστεί το ακανθώδες ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, εγγράφεται στο πλαίσιο της υπόσχεσης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εφαρμόσει πιο «ανθρώπινη» πολιτική από τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά που συνελήφθησαν στα σύνορα Μεξικού- ΗΠΑ έφτασε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Από τους 178.600 και πλέον μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά ασυνόδευτα παιδιά, το 82% ήρθε από το Μεξικό και το επιλεγόμενο Βόρειο Τρίγωνο.

Το μήνυμα Μπλίνκεν στους μετανάστες: Μην έρχεστε

Στη Γουατεμάλα, η κυρία Χάρις επανέλαβε το μήνυμα που είχε στείλει προ ημερών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, προς τους μετανάστες: «μην έρχεστε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους νόμους και τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα. Αν έρθετε στα σύνορά μας, θα σας γυρίσουν πίσω».

Στη διάρκεια συζήτησης με τον συντηρητικό γουατεμαλτέκο πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι, η Κάμαλα Χάρις είπε πως «ο περισσότερος κόσμος δεν θέλει να εγκαταλείπει το σπίτι του», αλλά το κάνει «επειδή δεν μπορεί να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του» ή για να σωθεί από «κίνδυνο». Κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να συμβάλει να αντιμετωπιστούν τα αίτια των μεταναστευτικών ροών.

«Είναι προς το συλλογικό μας συμφέρον να εργαστούμε μαζί όπου μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να επιλύσουμε προβλήματα που χρονίζουν», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «υπάρξει αίσθημα ελπίδας», η σιγουριά πως «είναι στον δρόμο βοήθεια».

Η περιοχή της Κεντρικής Αμερικής πλήττεται σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού, τη φτώχεια, τη βία των συμμοριών, ενώ την κατάσταση επέτεινε το 2020 το χτύπημα δύο κυκλώνων.

Όμως «η ελπίδα δεν υπάρχει αφ’ εαυτής», πρέπει να βασίζεται «σε σχέσεις εμπιστοσύνης» και «απτά αποτελέσματα», πρέπει «να πειστεί ο κόσμος ότι έχει λόγο να ελπίζει για το μέλλον του».

Σε μια χώρα όπου σχεδόν το 60% των 17 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ο κ. Γιαματέι υπογράμμισε την «ανάγκη να ανεγερθεί τείχος ευημερίας, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Μεξικό» και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.



ΠΗΓΗ