Η δίκη 13 ατόμων, που δικάζονται στο Παρίσι με την κατηγορία του κυβερνοεκφοβισμού και της θανατικής απειλής, σε βάρος της Μιλά, μιας έφηβης, μετά τη δημοσίευση, τον Νοέμβριο, ενός βίντεο επικριτικού για το Ισλάμ, που έγινε viral, αναβλήθηκε για την Πέμπτη 21 Ιουνίου, μετά την εξέταση των διαδικαστικών ζητημάτων.

Για 4 ώρες, το πλημμελειοδικείο του Παρισιού εξέταζε τα διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που ήγειρε η υπεράσπιση. Κάποιοι από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της προφυλάκισης των πελατών τους και ουσιαστικά της κλήτευσής τους ενώπιον του δικαστηρίου, κρίνοντας πως είναι παράνομες.

Ο Ζουάν Μπρανκό, συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, του Ζορντάν Λ. ήγειρε δύο θέματα συνταγματικότητας σχετικά με το πλημμέλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού, που προβλέπεται σε έναν νόμο του 2018, και τι ισχύει για την παραπομπή 13 ανδρών και γυναικών σε πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 21 Ιουνίου σχετικά με την παραπομπή ή όχι στον Άρειο Πάγο αυτών των προκριματικών ζητημάτων συνταγματικότητας. Εάν δεν δικαιώσει το αίτημα της υπεράσπισης, η δίκη θα συνεχιστεί, με την επί της ουσίας εξέταση της υπόθεσης σε δύο ημέρες, στις 21 και 22 Ιουνίου, ανέφερε ο πρόεδρος Μικαέλ Ουμπέρτ.

«Δεν υπάρχει ανωνυμία. Από τη στιγμή όπου διαπράττει κανείς ένα έγκλημα στο διαδίκτυο, μπορεί να αναζητηθεί, να βρεθεί και να κριθεί ενώπιον ενός δικαστηρίου», είπε, εξερχόμενη από το δικαστήριο, η Μιλά.

«Για αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουμε, να το πούμε: ο φόβος αλλάζει στρατόπεδο. Όσο περισσότεροι είμαστε για να το ανοίξουμε, τόσο δυνατότεροι θα είμαστε, ισχυροί μπροστά στην απειλή και στην παρενόχληση, που απλά θα επιδεινωθεί, εάν δεν κάνουμε τίποτα, εάν συνεχίσουμε να υποκύπτουμε», είπε σε δημοσιογράφους.

Η νεαρή γυναίκα, που μόλις έκλεισε τα 18 και υπερασπίζεται το δικαίωμά της στη βλασφημία, ζει υπό αστυνομική προστασία μετά τη δημοσίευση ενός πρώτου βίντεο με το οποίο ασκούσε κριτική στο Κοράνι και στο Ισλάμ τον Ιανουάριου του 2020.

Στα μέσα Νοεμβρίου, έπεσε θύμα μιας ψηφιακής «εφόδου», αφού δημοσίευσε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok ένα νέο βίντεο στο οποίο καταφερόταν εναντίον των επικριτών της.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Ρισάρ Μαλκά, η Μιλά «έλαβε περισσότερα από 100.000 μηνύματα μίσους και απειλές θανάτου, με τις οποίες της υπόσχονταν ότι θα την δέσουν, θα την τεμαχίσουν, θα την διαλύσουν, θα την λιθοβολήσουν, θα την αποκεφαλίσουν, μαζί με φωτογραφίες με φέρετρα, φωτομοντάζ αποκεφαλισμού, με το κεφάλι της μέσα στα αίματα».

Ηλικίας 18-30 ετών, προερχόμενοι από ολόκληρη τη Γαλλία, οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι χωρίς ποινικό μητρώο, δικάζονται όλοι για κυβερνοεκφοβισμό. Ορισμένοι δικάζονται επίσης για απειλές θανάτου και ένας εξ αυτών για απειλή διάπραξης εγκλήματος.

Έχοντας προφυλακιστεί τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, στο πλαίσιο μιας έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο της μάχης κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού, οι κατηγορούμενοι έχουν, σε μεγάλο βαθμό, παραδεχθεί πως ήταν οι συντάκτες του μηνύματος, για το οποίο διώκονται.

Βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ποινή φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ για τις θανατικές απειλές.



ΠΗΓΗ