Τη βύθιση του πλοίου εφοδιασμού Kharg στην Θάλασσα του Ομάν, ανοιχτά του λιμανιού Ζασκ, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν, έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε σε ένα από τα συστήματα του πλοίου, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το πλήρωμα του πλοίου απομακρύνθηκε με ασφάλεια πριν από τη βύθισή του. Οι προσπάθειες κατάσβεσης διήρκεσαν 20 ώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ, διευκρινίζεται ότι το πλοίο, το οποίο βρισκόταν σε υπηρεσία επί δεκαετίες, βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή στα διεθνή ύδατα.

Δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες για το περιστατικό, το τελευταίο που σημειώνεται σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες ζώνες, όπου έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για επιθέσεις σε ιρανικά και ισραηλινά πλοία.

Το 2020, 19 Ιρανοί ναυτικοί έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια ασκήσεων όταν ένα πολεμικό πλοίο επλήγη από φίλια πυρά.

Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ιρανικό «εμπορικό» πλοίο, το Saviz, υπέστη βλάβες στην Ερυθρά Θάλασσα από έκρηξη άγνωστης αιτίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Saviz έγινε στόχος επίθεσης ισραηλινών αντιποίνων έπειτα από προηγούμενες επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων.

Τα περιστατικά ξεκίνησαν μετά την ανάληψη της προεδρία των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί για την επιστροφή της Ουάσινγκτον στην διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, εάν το Ιράν τηρήσει τους πλήρως όρους της. Το Ισραήλ, το οποίο είχε ικανοποιηθεί από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία, αντιτίθεται στις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι το σχέδιο του πετρελαιαγωγού που καταλήγει στο Ζασκ έχει ολοκληρωθεί και ότι πετρέλαιο και συγκεντρωθεί στο ιρανικό λιμάνι.

Για το Ιράν, ο στόχος της εξαγωγής πετρελαίου από το λιμάνι του Ζασκ είναι κομβικής σημασίας, αφού τα πλοία θα κέρδιζαν μερικές ημέρες διαδρομής σε σχέση με το λιμάνι Χαργκ, στον Κόλπο, και θα επέτρεπε την αποφυγή των Στενών του Χορμούζ, που βρίσκεται στο επίκεντρο στρατηγικών εντάσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Δεδομένων των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ για να πληγούν οι ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές, η Τεχεράνη κρατά κατά το δυνατόν μυστικές τις εξαγωγές της προς τους σπάνιους πελάτες που εξακολουθούν να εφοδιάζονται με ιρανικό πετρέλαιο.

(φωτογραφία αρχείου)



ΠΗΓΗ