Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πώς κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αθήνα, οι περιορισμοί αίρονται και ο κόσμος «πετάει»

Μετά από μία μακρά περίοδο πέραν των έξι μηνών όπου οι ελευθερίες μας είχαν μπει στο παρασκήνιο λόγω του παρατεταμένου lockdown για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, ήρθε μία βαθιά ανάσα από την άρση κάποιων περιορισμών. Το άνοιγμα καταστημάτων, η επαναλειτουργία της εστίασης, και το άνοιγμα μεγάλου μέρους των εμπορικών δραστηριοτήτων καθώς και η μερική άρση περιορισμών στις μετακινήσεις έκαναν αρκετούς να αναθαρρήσουν. Όπως τον νεαρό που έκανε το εντυπωσιακό ακροβατικό στην παραλία του Αλίμου.

Ντονέτσκ, Ουκρανία: Ο πόνος του πολέμου και η αγωνία του κορονοϊού

Μία πολεμική σύρραξη μπορεί να σταματά τα πάντα εκτός από μία πανδημία. Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μαίνονται (έστω και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση) ενώ ο κορονοϊός θερίζει.

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 13.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου από τότε που ξέσπασε, πριν από επτά χρόνια, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Χέλμαντ, Αφγανιστάν: Το τέλος (;) μιας εποχής

Οι ΗΠΑ και ακολούθως το ΝΑΤΟ αποφάσισαν στα μέσα Απριλίου να αποσύρουν τα 9.600 μέλη της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που παραμένουν στο Αφγανιστάν, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι του τομέα της άμυνας έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχία για το κατά πόσο οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν θα καταφέρουν να προστατεύσουν την κυβέρνηση χωρίς διεθνή στήριξη.

Αρκετά δυνατή η εικόνα λοιπόν με τους Αμερικανούς και Αφγανούς στρατιώτες να συμμετέχουν στην υποστολή της αμερικανικής σημαίας σε στρατόπεδο στο νότιο Αφγανιστάν.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Κάποτε χωράφια, τώρα βίλες

Κάποτε στις λωρίδες γης κάποιος έβλεπε να φυτρώνουν σπαρτά στα χωράφια. Τώρα όπως φαίνεται στα σύγχρονα χωράφια των καπιταλιστικών παραδείσων φυτρώνουν πολυτελείς βίλες.

Ολόκληρες σειρές από σπίτια που αγοράζουν οι έχοντες του κόσμου τούτου στο παραλιακό μέτωπο του Τζουμεράι στο Ντουμπάι.

Μπενγκαλουρού, Ινδία: Τραγωδία χωρίς τέλος

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η πανδημία του κορονοϊού στην Ινδία, όπου κάθε μέρα σπάει και το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιων καταγεγραμμένων θανάτων. Την περασμένη εβδομάδα, στην Ινδία καταγράφηκε το 46% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο και ένας στους τέσσερις θανάτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ανοιχτά αποτεφρωτήρια όπου οι καύσεις εκατοντάδων νεκρών καθημερινά συνιστούν μια εικόνα από την κόλαση του Δάντη.

Κάλι, Κολομβία: Οργή και θυμός και βία non stop

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν στην Κολομβία κατά τις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών εναντίον ενός σχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Μία γυναίκα, στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων περνά μπροστά από ένα καμένο ξενοδοχείο.

Μαδρίτη, Ισπανία: Πανηγύρια μετά την αλλαγή σκηνικού

Με περισσότερο από το 80% των ψήφων να έχουν ήδη καταμετρηθεί, το Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, δείχνει πως κερδίζει τις εκλογές στην Κοινότητα της Μαδρίτης και η υποψήφιά του, Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, χρειάζεται την υποστήριξη του Vox για να επανεκλεγεί περιφερειακή πρόεδρος στην πρωτεύουσα.

Κάτι που οδήγησε σε έντονους πανηγυρισμούς αλλά και την παραδοχή του ηγέτη των Podemos ότι «απέτυχαν».

Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνη: Συγκρούσεις και οργή χωρίς τέλος

Το ποσοστό της φτώχειας στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά το 50%. Οι συνθήκες ζωής στον θύλακα επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η οργή και η απογοήτευση των Παλαιστινίων για τη χρόνια καταπίεση που βιώνουν από την πλευρά των Ισραηλινών αρχών οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο βίας.

Μέριλαντ ΗΠΑ: Η αναγέννηση και ο κύκλος της ζωής

O ήχος τους είναι ίσως ο πλέον συνδεδεμένος με το καλοκαίρι. «Σκάει ο τζίτζικας» λέει ο θυμόσοφος λαός μας και στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το είδαν να πραγματοποιείται κυριολεκτικά μπροστά τους. Ένα ενήλικο τζιτζίκι «έσκασε» μέσα από το κουκούλι του βγαίνοντας προς τη νέα του ζωή.

Λος Άντζελες, ΗΠΑ: May the 4th be with you

Η 4η Μαΐου 2021 για την Ελλάδα ήταν η μέρα που γιορτάστηκε η Πρωτομαγιά μιας και ημερολογιακά έπεφτε με το Μεγάλο Σάββατο. Για πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη όμως η 4η Μαΐου είναι μία μέρα ιερή. Η μέρα του Star Wars γιορτάστηκε, με ιδιαίτερο τρόπο λόγω covid, από χιλιάδες φανς παγκοσμίως.

Καράκας, Βενεζουέλα: Μεταξύ δυτικής και εναλλακτικής ιατρικής

Η ανάγκη των ανθρώπων να μην πονούν και να γιάνουν τις πληγές τους είναι πολύ ισχυρή. Ίσως και η πιο ισχυρή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν μάλιστα ο πόνος του κορμιού είναι έντονος και συνεχής ενδεχομένως, κάποιος, να γίνει ανοικτός και σε εναλλακτικές θεραπείες.

Μαδρίτη, Ισπανία: Το σωστό κλικ στην κατάλληλη στιγμή

Τα εξαιρετικά φωτογραφικά καρέ είναι πολλά. Είναι λίγα όμως αυτά που έχουν τραβηχτεί ακριβώς εκείνο το δευτερόλεπτο που αλλάζει τα πάντα. Και το βλέμμα της Σιμόνα Χάλεπ μπροστά στη μπάλα τα λέει όλα.



ΠΗΓΗ