Να ακυρώσουν εν μέρει την ΚΥΑ που ισχύει από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (και όχι μόνο για τους περιορισμούς της Αττικής και των κόκκινων περιοχών) επιχειρούν οι δικηγόροι με αίτηση ακύρωσης που κατατίθεται άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε να “χτυπήσει” δικαστικά την νεα ΚΥΑ καθώς θεωρεί πως ουσιαστικά είναι αντισυνταγματικό το “λουκέτο” στα δικαστήρια αφού “η Δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να κλείνει. Οπως δεν κλείνει ποτέ η αστυνομία ή η πυροσβεστική.
Η ανακοίνωση
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι “…η Συντονιστική Επιτροπή, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών της ως προς την ανάγκη διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά των διατάξεων της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β 534), που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας”.
Οι λόγοι
Οι λόγοι που σύμφωνα με πληροφορίες θα επικαλεστούν είναι:
-Παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας αφού π.χ. είναι ανοιχτές διαδικασίες στο ΣτΕ, όχι όμως και στον Άρειο Πάγο. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά νομική πηγή “δηλαδή στο ΣτΕ δεν κολλάει ο ιός, αλλά στον Αρειο Πάγο κολλάει;”.
–Παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα π.χ. με rapid test έξω από τα δικαστήρια
-Παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών αφού αποφασίζει η εκτελεστική εξουσία για τη Δικαστική . Επίσης θα αναφέρουν πως δεν εχει κοινοποιηθεί η απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κλείσουν τα δικαστήρια .
-Παραβίαση της ΕΣΔΑ, και συγκεκριμένα της αρχής της δίκαιης δίκης αφού παραβιάζεται αυτό το δικαίωμα κυρίως καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό κρατούμενων, δεδομένου ότι δεν γίνεται σε εύλογο χρόνο το δευτεροβάθμιο δικαστήριό τους. Αναφέρουν επίσης πως δεν είναι ευκρινές γιατί π.χ. δεν μπορούν να γίνουν δίκες ασφαλιστικών με διαχωρισμό πινακίου ανα ώρα και μέγιστο αριθμό 5 ατόμων στην αίθουσα ανα υπόθεση.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr