Μετά από δεκαετίες επανέρχεται στις δικαστικές αίθουσες το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, οι διοικήσεις της οποίας χορηγούσαν δάνεια χωρίς εγγυήσεις με αποτέλεσμα η τράπεζα να κλείσει και 16.000 μεριδιούχοι να υποστούν τεράστια οικονομική ζημία.

Σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Λαμίας, με 24 πρώην στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας να κάθονται στο εδώλιο με την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Το 2013 το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας είχε εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα για το σύνολο των κατηγορουμένων. Κι αυτό παρά τα πορίσματα του ΣΔΟΕ και της εποπτεύουσας Τραπέζης της Ελλάδος στα οποία, όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.» ήδη από την προ μνημονίων δεκαετία διατυπώνονταν σοβαρές υπόνοιες κακοδιαχείρισης και χορήγησης προβληματικών δανείων που μοιράζονταν προφανώς με πελατειακά – και όχι μόνο – κριτήρια.

Η υπόθεση άνοιξε ξανά το 2017, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά εκπροσώπου των μεριδιούχων της τράπεζας και οδήγησε στην ανάκριση ορισμένων από τους συνολικά 41 κατηγορουμένους. Για τους 24 από αυτούς, μέλη διοικήσεων και διευθυντικά στελέχη, η εισαγγελέας διαπίστωσε πως τέλεσαν το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας.

Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων με επικεφαλής τότε την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη προχώρησε στη δέσμευση των λογαριασμών όλων των μελών των διοικήσεων των τελευταίων ετών καθώς και κάποιων στελεχών που συμμετείχαν στα Διοικητικά Συμβούλια της Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Πάνω από 160 σελίδες η εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική πρόταση στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης ξεπερνάει τις 160 σελίδες και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καταπέλτης για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τα πρώην στελέχη της τράπεζας. Σύμφωνα με την πρόταση της αντεισαγγελέα Πρωτοδικών προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, που δημοσίευσε «Εφ.Συν.», οι κατηγορούμενοι ζημίωσαν με πράξεις και παραλείψεις τους τη Συνεταιριστική Τράπεζα κατά τουλάχιστον 25 εκατομμύρια ευρώ με «θαλασσοδάνεια» που έδωσαν χωρίς να τηρηθούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια στο διάστημα από το 2004 έως και το 2012, οπότε η τράπεζα οδηγήθηκε σε εκκαθάριση.

Παράλληλα, επιβαρύνθηκε και το Δημόσιο με 56 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να καλυφθούν οι καταθέτες της τράπεζας, ενώ οι μεριδιούχοι της τράπεζας έχασαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούσαν στα κεφάλαια που είχαν βάλει για τη σύσταση της τράπεζας. Οι πραγματικές απώλειες που υπέστησαν, πέρα από τις μερίδες τους, είναι πολλαπλάσιες καθώς το κλείσιμο της τράπεζας προκάλεσε ντόμινο ζημιών σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχασαν.

Η πραγματογνωμοσύνη

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι διοικήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας για τουλάχιστον μία δεκαετία χορηγούσαν δάνεια ακόμη και χωρίς καμιά εμπράγματη ασφάλεια, ορισμένα από τα οποία αφορούσαν τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας.

Ενδεικτική υπήρξε η πραγματογνωμοσύνη του Δ. Τραγγανίδα, ο οποίος ερεύνησε ένα μόνο μέρος των δανείων που χορηγούσε απλόχερα η τράπεζα. Έλεγξε εξονυχιστικά 45 δάνεια  – στεγαστικά και καταναλωτικά – ύψους από 3.000 ευρώ έως 350.000 ευρώ προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, από τα οποία 20 δόθηκαν χωρίς καμιά εγγύηση, ενώ άλλα 20 χορηγήθηκαν με εμπράγματες εξασφαλίσεις αξίας κραυγαλέα μικρότερης από το ύψος των δανείων. Άλλα δάνεια δόθηκαν σε μέλη των διοικήσεων ή διευθυντικά στελέχη της τράπεζας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις
ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr



ΠΗΓΗ