Ο θάνατος δεν ήταν ποτέ πιο «παρών», απ’ όσο κατά τη βικτοριανή εποχή. Οι άνθρωποι που ζούσαν τον 19ο αιώνα, ωστόσο, αντί να προσποιούνται ότι δεν υπήρχε, εξοικειώθηκαν με την ιδέα της τελικής τους μοίρας και δημιούργησαν χώρους βουκολικούς, όπου «γιορτάζονταν» η έννοια της ομορφιάς (και) στο θάνατο. Ένας από αυτούς και το νεκροταφείο Pere Lachaise Cemetery στο Παρίσι, το οποίο αποτελεί πραγματικό αξιοθέατο για την Πόλη του Φωτός.
Mε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, είναι το δημοφιλέστερο και πιο επισκέψιμο παγκοσμίως. Βρίσκεται στο 20ο διαμέρισμα στην Πόλη του Φωτός και πρόκειται για το πρώτο νεκροταφείο σε κήπο, που δημιουργήθηκε ποτέ στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το Pere Lachaise ιδρύθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1804 ως απάντηση στα άθλια νεκροταφεία των εκκλησιών, και σκοπός της δημιουργίας του -εκτός από τον προφανή- ήταν η δημιουργία ενός όμορφου νεκροταφείου που ανήκει στην πόλη -πρόκειται, επίσης, και για το πρώτο δημοτικό νεκροταφείο του Παρισιού.
Η φήμη του νεκροταφείου διαδόθηκε κυρίως όταν τα λείψανα του Μολιέρου τοποθετήθηκαν σε αυτό, και έκτοτε αποτελεί δημοφιλή επιλογή ως την τελευταία «κατοικία» διάσημων προσωπικοτήτων. Μεταξύ των τάφων– αξιοθέατων του νεκροταφείου εκείνοι της Εντίθ Πιάφ, του Σοπέν, του Όσκαρ Γουάιλντ και του Τζιμ Μόρισον.
Οι ταφικές τοποθεσίες στο Père Lachaise κυμαίνονται από μια απλή, χωρίς στολίδι ταφόπλακα έως πανύψηλα μνημεία, ακόμη και περίτεχνα μίνι παρεκκλήσια και δραματικά γλυπτά αφιερωμένα στη μνήμη ενός διάσημου ατόμου ή μιας οικογένειας.
Πολλοί από τους τάφους έχουν μέγεθος και σχήμα τηλεφωνικού θαλάμου, με αρκετό χώρο για τον συγγενή του αποθανόντος να γονατίσει να κάνει μια προσευχή και να αφήσει μερικά λουλούδια στο αγαπημένο του πρόσωπο.
Η ταφή στο Pere Lachaise είναι αρκετά δύσκολη, στις μέρες μας -για να ταφεί κάποιος σε δημοτικό νεκροταφείο του Παρισιού πρέπει είτε να έχει πεθάνει στη γαλλική πρωτεύουσα είτε να ζούσε σε αυτή-, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει λίστα αναμονής, καθώς υπάρχει πολύ λίγος ελεύθερος χώρος για την δημιουργία νέων τάφων.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της πόλης του Παρισιού, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ταφεί σε αυτό μέχρι σήμερα, ενώ αν υπολογιστούν και τα λείψανα στο οστεοφυλάκιο του Aux Morts, ο αριθμός των νεκρών συνολικά που έχουν «περάσει» από το Pere Lachaise υπερβαίνει τα 2- 3 εκατομμύρια.