Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν ανακοινώσει μια υποψήφια για την καγκελαρία. Εξίσου ιστορικός είναι ο κεντρικός ρόλος που αναμένεται να παίξουν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα.
Τη Δευτέρα, το Κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε ότι η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ αποτελεί την επιλογή του για να αναλάβει μετά την Άνγκελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η Μπέρμποκ είναι πιθανόν να είναι η μοναδική γυναίκα στην κούρσα, σύμφωνα με το BBC.
Οι Πράσινοι, που κάποτε τους αντιμετώπιζαν ως μια ομάδα γενειοφόρων χίπις με σανδάλια, μπορεί να αποτελέσουν μέρος της επόμενης κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα. Με τους συντηρητικούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα χάος για τον υποψήφιό τους, το Κόμμα των Πρασίνων μπορεί ακόμη και να καταλήξει το μεγαλύτερο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Αναλένα Μπέρμποκ μπορεί να είναι η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Μπέρμποκ γεννήθηκε το 1980, την ίδια χρονιά που το κόμμα της ιδρύθηκε. Οι γονείς της την πήγαιναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών και η ίδια έχει περιγράψει την παιδική της ηλικίας ως ένα μίγμα από κανόνια νερού σε διαδηλώσεις και κέικ στο σπίτι αργότερα, μια μίξη ενός ζεστού ριζοσπαστισμού της μεσαίας τάξης που συνοψίζει το Κόμμα των Πρασίνων σήμερα και εξηγεί τη γοητεία του σήμερα.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν το 22% των ψήφων και έρχονται δεύτεροι μετά το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU της Άνγκελα Μέρκελ. Οι συντηρητικοί έχουν κατρακυλήσει από το 40% το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα πήγαινε σχετικά καλά όσον αφορά την πανδημία, στο 29%. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις, οι συντηρητικοί καταγράφουν ακόμη πιο μικρό ποσοστό, μόλις 4 ή 5% μπροστά από τους Πράσινους.
Το «πείραμα Μπέρμποκ»
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ έλαβε σήμερα το χρίσμα του κόμματός της για να διεκδικήσει για λογαριασμό του την καγκελαρία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία επιλογής της υπήρξε διακριτική, απρόσκοπτη και ενωτική. Η ίδια και ο έτερος συμπρόεδρος, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, συνεννοήθηκαν μεταξύ τους αθόρυβα και συντροφικά – ό,τι ακριβώς αδυνατεί αυτές τις μέρες να πετύχει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).
Η Μπέρμποκ συγκεντρώνει όμως περισσότερες πρωτιές: είναι η πρώτη υποψήφια Καγκελάριος που ορίζεται στην ιστορία των Πρασίνων, οι οποίοι, μετά τη ραγδαία δημοσκοπική άνοδό τους και την επιτυχία στις Ευρωεκλογές, μπορούν να ελπίζουν ότι – τουλάχιστον στους αριθμούς – δεν αποκλείεται και ένας κυβερνητικός συνασπισμός με Πράσινο Καγκελάριο. Μέχρι τώρα, των προεκλογικών εκστρατειών ηγούνταν οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ είναι όμως και η νεότερη υποψήφια καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ θα είναι η δεύτερη γυναίκα υποψήφια για το αξίωμα, μετά την Άνγκελα Μέρκελ.
Μητέρα δύο κοριτσιών και απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου, η υποψήφια των Πρασίνων έχει αφιερώσει τα μισά της χρόνια στο κόμμα, στο οποίο εντάχθηκε το 2003. Το 2013 εξελέγη ομοσπονδιακή βουλευτής και το 2018 αρχηγός του κόμματος. Τότε η εμβληματική μορφή των γερμανών Πρασίνων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Γιόσκα Φίσερ, είχε δηλώσει: «Η Αναλένα για μένα έρχεται από το τίποτα». Διαφορετική ήταν η άποψη του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), ο οποίος διαβουλεύτηκε μαζί της επί εβδομάδες στις διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2017: «Αυτή η γυναίκα με εντυπωσιάζει. Στις διερευνητικές διαπραγματεύσεις μου έκανε πολύ καλή εντύπωση, ήταν πάντα ενημερωμένη και πάντα ουσιαστική».
Οι συζητήσεις είναι γνωστό ότι δεν απέδωσαν και η Μπέρμποκ, τότε αρχηγός της τοπικής οργάνωσης στο Βραδεμβούργο, έχασε ενδεχομένως την ευκαιρία να αναλάβει κυβερνητικό πόστο. Αυτό της καταλογίζεται σήμερα και ως η σημαντικότερη αδυναμία της, ενόψει των εκλογών. Ενώ θεωρείται ικανή, διαβασμένη, πειθαρχημένη και ομαδικός παίκτης, οι επικριτές της τονίζουν την απειρία της σε ό,τι αφορά πραγματικές ευθύνες διοίκησης, έστω σε κρατιδιακό επίπεδο. Επιπλέον, την θεωρούν υπερβολικά «ωμή» στις τοποθετήσεις της, κάτι που, όπως φαίνεται, για το κόμμα της δεν αποτελεί πρόβλημα. Η ίδια πάντως, εν γνώσει του τι θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες, έδωσε ήδη την πρώτη της απάντηση στο θέμα της απειρίας: «Αν το θέμα ήταν μόνο η κυβερνητική εμπειρία, τότε θα έπρεπε απλώς να συνεχίσουμε με τον μεγάλο συνασπισμό», δήλωσε και έσπευσε να τονίσει ότι για την ίδια το σημαντικό δεν είναι η υποψηφιότητα για την Καγκελαρία ή για ένα υπουργείο. «Οι θέσεις ενδιαφέρουν άλλους. Εμείς θέλουμε να φέρουμε μια αλλαγή στην γερμανική πολιτική, με την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο», σημείωσε.
Σε μία ακόμη «πρωτιά», ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ήταν, τουλάχιστον για τις δημοσκοπήσεις, ο καταλληλότερος να πετύχει το καλύτερο δυνατό εκλογικό ποσοστό, όχι μόνο παρουσίασε σήμερα την κυρία Μπέρμποκ ως υποψήφια Καγκελάριο, αλλά έγραψε και επιστολή προς τα μέλη του κόμματος, εξηγώντας τους γιατί της παραχώρησε το προβάδισμα: «Είναι μια δραστήρια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, με ξεκάθαρη πολιτική πυξίδα, η οποία μπορεί να αγωνιστεί για την ουσία των πραγμάτων και κινητοποιείται από τη βούληση να αλλάξει τον κόσμο. Φέρνει μαζί της το πάθος και την – αν μπορώ να το πω – αυτοθυσία που απαιτεί αυτή η θέση», γράφει ο κ. Χάμπεκ και εξηγεί ότι ακριβώς αυτό που κάνει τους Πράσινους ισχυρούς, η ισότητα και η συνεργασία, οδηγεί τώρα στην ανάγκη ο ένας να κάνει πίσω.
Το «πείραμα Μπέρμποκ» των Πρασίνων δεν είναι προφανώς χωρίς ρίσκο. Οι Πράσινοι όμως, στους οποίους τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί η τάση των «ρεαλιστών», έκαναν την λιγότερο ασφαλή επιλογή, εμπιστευόμενοι μια νέα γυναίκα απέναντι στα «βαριά κομματικά χαρτιά» τόσο της Χριστιανικής Ένωσης όσο και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που έδωσε το χρίσμα στον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Αυτό, στη σημερινή Γερμανία, στο τέλος της «εποχής Μέρκελ», με μια κοινωνία εξαντλημένη από την πανδημία, αλλά και από την επιμονή των παραδοσιακών κομμάτων στην ομφαλοσκόπηση, μπορεί και να αποδειχτεί εξαιρετικά σοφή κίνηση.
Πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στο προεδρείο του CDU
Στο μεταξύ, την πρότασή του για άρση του αδιεξόδου που διαπιστώνεται στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου Καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου θα υποβάλει απόψε στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) ο Αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφιος για το χρίσμα Άρμιν Λάσετ.
Ο κ. Λάσετ συγκάλεσε πριν από λίγο έκτακτη συνεδρίαση του Προεδρείου του CDU, στην οποία, όπως είπε, θα παρουσιάσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία η επιλογή του υποψηφίου θα καταστεί εφικτή εντός της εβδομάδας. Κάλεσε μάλιστα και τον έτερο υποψήφιο, τον αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, να λάβει μέρος, εάν επιθυμεί, στην συνεδρίαση και δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει και εκείνος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της CSU. «Πρέπει να μιλήσουμε πολύ μεταξύ μας. Ο σκοπός είναι η Χριστιανική Ένωση να κερδίσει αυτές τις εκλογές. Απόψε θα συζητήσουμε το πώς θα φτάσουμε έως εκεί», πρόσθεσε. Νωρίτερα, στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), συνεδριάζει και το Προεδρείο της CSU.
Ο αρχηγός του CDU συνεχάρη ακόμη την συμπρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ανακηρύχθηκε σήμερα υποψήφια Καγκελάριος του κόμματός της, και τόνισε ότι ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να διεξαχθεί με ανθρωπιά και εντιμότητα – ειδικά λόγω της πανδημίας. «Μια προεκλογική εκστρατεία όπως αυτή των ΗΠΑ, θα πρέπει στην Γερμανία να την αποφύγουμε. Θα είναι μια εντιμότερη, πιο φρέσκια – ενδεχομένως και πιο χαρούμενη – ειλικρινής προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο ‘Αρμιν Λάσετ.