«Οταν οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο υπουργείο επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα εναντίον μας, χτυπώντας μας με χέρια, πόδια, ξύλα, ρόπαλα μέχρι και με κράνη μοτοσικλέτας και σέρνοντάς μας, ενώ μερικοί εξ αυτών φώναζαν συνεχώς και προέτρεπαν τους επιτιθέμενους “πατήστε τους κάτω”, “λιώστε τους”. Απαντες δεχθήκαμε επίθεση και χτυπήματα από τους διαδηλωτές, ενώ ο τρίτος από εμάς δεχόμενος σφοδρά χτυπήματα από παντού, έμεινε εντελώς μόνος και αβοήθητος. Ο δε επικεφαλής των μέτρων δεν προσπάθησε ούτε να βοηθήσει με κάποιον τρόπο στον απεγκλωβισμό μου, ούτε μεταβίβασε στο Κέντρο Επιχειρήσεων το συμβάν». 

Τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου 2017 στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά την απεργία στους χώρους εργασίας.

Τα γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ) και περιγράφονται σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για τα αδικήματα της βαριάς και επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η έρευνα για το συμβάν ολοκληρώθηκε και οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν τότε την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο τότε επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με τη δίκη για την υπόθεση να είναι προγραμματισμένη για την 11η Μαρτίου. Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας περιγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στην Εισαγγελία οι δικηγόροι των πέντε αστυνομικών, Βάιος Σκαμπαρδώνης και Βλάσσης Λιβανίδης.

«Στις 12.25 μ.μ. περίπου, όταν μέλη του ΠΑΜΕ άρχισαν να προσεγγίζουν το υπουργείο, η διμοιρία μας διατάχθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων να κατεβάσει τα ρολά της Σταδίου και της Δραγατσανίου και να εισέλθει στη στοά. Αίφνης και παντελώς απρόκλητα πλήθος διαδηλωτών άρχισαν να σπρώχνουν όλοι μαζί τα ρολά για περίπου 4-5 λεπτά με σκοπό το σπάσιμό τους και την εισβολή στο υπουργείο. Η μόνη εντολή που με καθυστέρηση λάβαμε ήταν να “κρατούμε κόντρα για να τους εμποδίσουμε”. Μετά από πίεση επί 10 περίπου λεπτά και χτυπήματα με καδρόνια από το συνεχώς αυξανόμενο πλήθος ατόμων που κατέφθανε, τα ρολά παραβιάστηκαν».

Στη μηνυτήρια αναφορά τους οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι αν και ζήτησαν άδεια για περιορισμένη χρήση χημικών, το Κέντρο Επιχειρήσεων δεν απαντούσε καθώς και ότι ο επικεφαλής των μέτρων παρακολουθούσε τα γεγονότα από τον ημιώροφο του υπουργείου. Οι μηνυτές αστυνομικοί κατηγορούν την ηγεσία τους ότι δεν «επέδειξε καμία επιμέλεια» ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης και ότι τους έστειλε «ως πρόβατα επί σφαγήν».

Από τις ιατρικές γνωματεύσεις, αποσπάσματα των οποίων αναφέρονται στη μήνυση, προκύπτει ότι οι αστυνομικοί της ΥΜΕΤ υπέστησαν κακώσεις και θλαστικά τραύματα σε κεφάλι, χέρια και πόδια. Στο διάστημα που ακολούθησε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών πραγματοποίησε έρευνα η οποία είχε ως αποτέλεσμα να παραπεμφθούν σε δίκη οι επικεφαλής αξιωματικοί που εκείνη την ημέρα είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αστυνομικών μέτρων. Ανάμεσα σε αυτούς και ο τότε επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Γιάννης Σουλιώτης

https://www.kathimerini.gr



ΠΗΓΗ