Η Ομοσπονδία μας, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Προστασίας του Πολίτη, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε στις 12 Ιανουαρίου 2021, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο φαινόμενο υπαρκτών σοβαρών και επικίνδυνων παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών σχολών και των εγκαταστάσεών τους σε όλη τη χώρα.

Πρόταση και θέση της Ομοσπονδίας ήταν και είναι ότι η προβλεπόμενη από το υπό διαβούλευση Άρθρο 13, «Σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», δεν πρέπει να σχετίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τα ισχύοντα για τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, πολύ περισσότερο δε, η νέα αυτή Υπηρεσία, δεν πρέπει να υπάγεται σε αυτήν ούτε να στελεχώνεται από αστυνομικούς.

Πρέπει εξ ολοκλήρου να χρηματοδοτείται, να καθοδηγείται και να ελέγχεται από τους πανεπιστημιακούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη δράση της, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα από το «αυτοδιοίκητο» – ειδικό καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας. Τα δε στελέχη της, δεν πρέπει να οπλοφορούν ούτε με τη δράση τους να δημιουργούν ψευδεπίγραφη εικόνα αστυνομικής λειτουργίας και σύγχυση στον πολίτη όσον αφορά στις κύριες αρμοδιότητες και στην αποστολή αφενός της Ελληνικής Αστυνομίας και αφετέρου των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Όπως εισάγεται η λειτουργία των νέων αυτών Ομάδων, με αποσπασμένους αξιωματικούς και νεοπροσλαμβανόμενο ένστολο αστυνομικό προσωπικό ειδικής κατηγορίας, και μάλιστα με δυνατότητα προανακριτικών καθηκόντων και κέντρα επιχειρήσεων εντός των πανεπιστημίων, θεσπίζεται για πρώτη φορά ένα νέο «πρότυπο» είδος αστυνομικού τμήματος εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έτσι, δημιουργείται ένα άνευ προηγουμένου κακό παράδειγμα επανάληψης στο μέλλον όμοιων σχημάτων για άλλες πιθανές εστίες παραβατικότητας (π.χ. συγκοινωνίες κ.λπ.), που θα στηρίζουν τη λειτουργία τους σε «βοηθητικό προσωπικό» περιορισμένης εκπαίδευσης και μειωμένων αποδοχών, μακριά και πέρα από το επαγγελματικό στάτους της Ελληνικής Αστυνομίας και των στελεχών της.

Αντί η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τα διαχρονικά αιτήματά μας για μια σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία, από την αρχή της θητείας της, με τις αθρόες προσλήψεις ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων, δυναμίτισε την εξέλιξη του αστυνομικού σώματος ως ενός ομογενοποιημένου συνόλου ενστόλων λειτουργών, τεμάχισε κατά το δοκούν τις αστυνομικές λειτουργίες και αρμοδιότητες και διέσπασε το ενιαίο υπηρεσιακό δόγμα που χαρακτήριζε έως τώρα την αποστολή της σε όλη τη χώρα.

Η Ομοσπονδία, επομένως, καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που συνδέουν με οποιοδήποτε τρόπο την Ελληνική Αστυνομία με τις υπό ίδρυση Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (άρθ. 64 παρ. 3 Ν. 4623/2019), είναι ήδη νομοθετημένη η δυνατότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει, χωρίς άδεια πλέον, σε ένα ΑΕΙ, αυτοδίκαια και ανεμπόδιστα, όταν τελείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε αυτό.

Αν δεν αναθεωρηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, με την επικείμενη νομοθέτηση των προτεινομένων ρυθμίσεων, είναι βέβαιο ότι αντί να μειωθούν οι εντάσεις, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι και μάλιστα με θύματα πρώτους τους αστυνομικούς που θα κληθούν να στελεχώσουν τις νέες υπηρεσίες ή και αυτούς που θα επεμβαίνουν για την προστασία και τον απεγκλωβισμό των πρώτων από τις τραγικές συνέπειες εγκληματικών συμπεριφορών και σχεδίων. Η διοίκηση δηλαδή, θα αναγκάζεται πλέον να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας με πρόσθετους αστυνομικούς από το υπάρχον προσωπικό, για τη σωματική ακεραιότητα και την εξασφάλιση της λειτουργίας εκείνων που υποτίθεται θα προσλαμβάνονται για την προστασία των πανεπιστημίων.

Για την Ομοσπονδία μας, μόνη αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση είναι η ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις με σκοπό την εμπέδωση της ασφάλειας και της καλής λειτουργίας του κράτους Δικαίου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος



ΠΗΓΗ