Το φορτηγό – πλοίο που προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ την Τετάρτη, συνεχίζει να εμποδίζει τη διέλευση πλοίων από το σημείο, που αποτελεί κομβική οδό για την μεταφορά αγαθών αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (84 δισ. ευρώ) την μέρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα της διέλευσης πρέπει να διευθετηθεί σύντομα, για να μην υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Associated Press.
Οι προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου, συνεχίστηκαν και την Πέμπτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η θαλάσσια κυκλοφορία στην πλωτή οδό που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα και την Ευρώπη με την Ασία.
Πόσο ζωτικής σημασία είναι η Διώρυγα για την ναυτιλία;
Περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου «περνάει» μέσω του καναλιού μήκους 193 χιλιομέτρων, το οποίο δίνει στα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων την δυνατότητα, να αποφεύγουν ένα μακρύ ταξίδι γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.
Το περιοδικό Lloyd’s List λέει, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγαθά αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων διέρχονται καθημερινά από το κανάλι. Περίπου το ένα τέταρτο αυτής της κυκλοφορίας πραγματοποιείται από πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Στο περιοδικό αναφέρεται, επίσης, ότι περισσότερα από 50 πλοία διασχίζουν το κανάλι κατά μέσο όρο την ημέρα, μεταφέροντας 1,2 δισεκατομμύρια τόνους φορτίου.
Τί επίδραση έχει το «μπλόκο» στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού;
Όσον αφορά την μεταφορά αγαθών από την Ασία στην Ευρώπη, ουσιαστικά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως η μεταφορά μέσω σιδηροδρόμων ή φορτηγών, δήλωσε ο Σαράτ Γκαναπάτι, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Georgetown. Το μπλοκάρισμα θα καθυστερήσει την μεταφορά ανταλλακτικών και πρώτων υλών για ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως βαμβάκι από την Ινδία για ρούχα, πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή για πλαστικά και ανταλλακτικά από την Κίνα, λέει.
«Το γεγονός ότι ο πιο κεντρικός κόμβος στο δίκτυο μεταφορών έχει μπλοκαριστεί θα δημιουργήσει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ευημερία», δήλωσε ο Ουαν Φουνγκ Ουονγκ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Θα υπάρξει λιγότερο άμεσος αντίκτυπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δέχονται τις περισσότερες εισαγωγές από την Ασία, στην Δυτική Ακτή. Ωστόσο, οι εισαγωγές από την Ευρώπη ενδέχεται να καθυστερήσουν και το μπλοκάρισμα θα αποτρέψει την επιστροφή των κενών εμπορευματοκιβωτίων πίσω στην Ασία, αυξάνοντας την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων που προκαλείται από την αυξανόμενη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Είναι πιθανό να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού;
Η κατάσταση στο Σουέζ θα μπορούσε να επιδεινώσει υπάρχοντα ζητήματα που αφορούν στην αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία βρίσκεται ήδη υπό την πίεση της πανδημίας λόγω της αύξησης στην αγορά προϊόντων.
Ακόμα, οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία έχουν παγιδεύσει πληρώματα σε εμπορικά πλοία. Στην Αμερική, τα λιμάνια που έχουν «υπερφορτωθεί» με πλοία, έχουν αναγκάσει τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να αγκυροβολήσουν στις ακτές της Καλιφόρνιας, και να μην μπορούν να ελλιμενιστούν για να εκφορτώσουν τα εμπορεύματά τους.
Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές;
Είναι πιθανό να υπάρξει κάποιο αντίκτυπο στους Αμερικανούς καταναλωτές, εάν το «μπλόκο» κρατήσει για περισσότερο από μερικές ημέρες. Μπορεί τα προϊόντα από την Ασία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να διέρχονται μέσω του Ειρηνικού, ωστόσο, ορισμένα εξαρτήματα για προϊόντα που συναρμολογούνται στην Ευρώπη και αποστέλλονται στις ΗΠΑ, ενδέχεται να καθυστερήσουν.
Ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Σουέζ πιθανότατα δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις ΗΠΑ ή στις παγκόσμιες οικονομίες, εκτός αν συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες.
Μπορεί να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου, «αλλά δεν μιλάμε για αύξηση σε τιμές δολαρίων, αλλά σεντ», είπε ο Ζάντι.
Ακόμα, η οικονομία της Γερμανίας θα μπορούσε να υποφέρει, εάν το μπλοκάρισμα καθυστερήσει την αποστολή ανταλλακτικών αυτοκινήτων στις μεγάλες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, λέει ο ίδιος.
Και η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα μπορούσαν να δουν υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου επειδή βασίζονται σε αποστολές πετρελαίου μέσω του καναλιού.
Τί συμβαίνει με την μεταφορά πετρελαίου;
Περίπου 1,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα διέρχονται από το κανάλι, σύμφωνα με το περιοδικό Lloyd’s. Αυτό είναι περίπου το 7% του πετρελαίου που εξορύσσεται από την θάλασσα. Το κλείσιμο της Διώρυγας θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.
Ο Τζιμ Μπερκχαρντ, επικεφαλής της έρευνας για το αργό πετρέλαιο στο IHS Markit, λέει ότι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι μικρός, εάν το κανάλι ανοίξει σύντομα. Η ζήτηση στο πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι μικρή λόγω της πανδημίας και ο αγωγός Sumed έχει την ικανότητα να μεταφέρει πετρέλαιο γύρω από το κανάλι, από το ένα άκρο κοντά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε έναν τερματικό σταθμό κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η τιμή του διεθνούς αργού πετρελαίου σημείωσε άνοδο μετά το «μπλόκο», αλλά οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα την Πέμπτη. Οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση των τιμών στην έκθεση ενός μεγάλου αποθέματος στις Η.Π.Α. και ανησυχούν ότι οι αποκλεισμοί που σχετίζονται με την πανδημία στην Ευρώπη θα μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση για ενέργεια – αυξάνοντας την ανησυχία για το αγκυροβολημένο πλοίο.
Υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουν προϊόντα που σχετίζονται με το πετρέλαιο;
Οι μεταφορές επεξεργασμένου πετρελαίου όπως η βενζίνη και τα καύσιμα αεριωθουμένων προς την Ευρώπη, διέρχονται επίσης από το κανάλι και θα καθυστερήσουν. Ο Μπουρκχάρντ λέει ότι τα διυλιστήρια στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή τους για να ανταπεξέλθουν στις καθυστερήσεις που δημιούργησε η κατάσταση στην Διώρυγα.
«Δεν περιμένουμε να υπάρξει πρόβλημα, εκτός εάν η κατάσταση συνεχιστεί», προσθέτει.
Πηγή: AP News