Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΥΣΕΑ δεν αναμένεται να αποφασίσει σημαντικές αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας του στρατεύματος και όπως όλα δείχνουν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί ως έχει το σύνολο των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Στην περίπτωση του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη, ο οποίος έχει ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα δύο χρόνια θητείας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το «2+1» προκειμένου να μείνει στη θέση του, αλλιώς θα πρέπει να αντικατασταθεί.
Η παραμονή του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θεωρείται βέβαιη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τον άριστο συντονισμό των τριών κλάδων κατά τη διάρκεια των κρίσεων με την Τουρκία, «θωρακίζοντας» τα σύνορα από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο.
Ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, θεωρείται «ήρεμη και αποτελεσματική δύναμη» των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο επικεφαλής του Στρατού Ξηράς αντιμετώπισε σοβαρές προκλήσεις από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Βρέθηκε αντιμέτωπος με την κρίση στον Έβρο και την ασύμμετρη τουρκική απειλή στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Έχοντας μεγάλη εμπειρία και γνώση της περιοχής, όντας προηγουμένως Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, και έχοντας αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τους διοικητές της 12ης και 16ης Μεραρχίας, ο αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, κατάφερε μέσα σε ελάχιστες ώρες να «θωρακίσει» τα σύνορα ανακόπτοντας το πρώτο κύμα της υβριδικής επίθεσης από την Τουρκία.
Στο Πολεμικό Ναυτικό, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Ο αντιναύαρχος Πετράκης, πιστώνεται την άριστη αντιμετώπιση των τουρκικών επιθέσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Αναμφισβήτητα, το Πολεμικό Ναυτικό αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της κρίσης με την Τουρκία, αποδεικνύοντας επί του πεδίου το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης, την αποφασιστικότητα και την ελληνική ναυτοσύνη.
Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό δεν ήταν λίγες. Η άμεση απάντηση στην έξοδο του τουρκικού Στόλου από το Ακσάζ τον Ιούλιο, ο εμβολισμός της KEMAL REIS από τη φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, ο εντοπισμός τουρκικών υποβρυχίων που είχαν εισβάλει στο Αιγαίο, η «θωράκιση» της «ευαίσθητης» περιοχής του Συμπλέγματος της Μεγίστης, το στενό μαρκάρισμα στο ORUC REIS και στον τουρκικό στολίσκο που το συνόδευε και κυρίως η συνεχής και δυναμική επίδειξη σημαίας από τα πλοία του ελληνικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι μερικά από τα… επιτεύγματα του αρχηγού ΓΕΝ τους τελευταίους μήνες.
Στην Πολεμική Αεροπορία, τέλος, ο χαμηλών τόνων αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είναι ο αρχαιότερος των αρχηγών των Επιτελείων, με εμπειρία και άριστη γνώση του Κλάδου.
Αν και πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι ενδέχεται να αντικατασταθεί μιας και συμπλήρωσε τα δύο έτη στην ηγεσία της Αεροπορίας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο κ. Μπλιούμης θα παραμείνει επικεφαλής του ΓΕΑ για έναν ακόμη χρόνο, με ενεργοποίηση της πρόβλεψης για «2+1» χρόνια θητείας.
Ο έμπειρος Ίκαρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εναέριο τείχος σε όλο το Αρχιπέλαγος, με τους Έλληνες πιλότους να αποτελούν τον μόνιμο εφιάλτη των Τούρκων χειριστών που με τρόμο επιχειρούν παραβιάσεις του FIR Αθηνών.
Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, έκλεισε η συμφωνία προμήθειας των 18 Rafale, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με τα C-130 και προχωρά η υποστήριξη των C-27 κι η αναβάθμιση των F-16 block50 σε block 52.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις θέσεις τους παραμένουν και οι αρχηγοί, Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, Βασίλειος Παπαδόπουλος, οι οποίοι κρίνονται επιτυχημένοι.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν επίσης μία σειρά θεμάτων που αφορούν στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με το νέο «σχήμα» των Ειδικών Δυνάμεων, τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), τη νέα οργάνωση της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, να βρίσκονται στην κορυφή.