Προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε ένα μέρος του προσωπικού της Πυροσβεστικής, η οποία καλείται να συνδράμει στις αεροδιακομιδές κρουσμάτων κορονοϊού.

Συνολικά στις αεροδιακομιδές ασθενών από τα νησιά συμμετέχουν τέσσερα εναέρια μέσα. Ένα C-130, ένα Σινούκ και ένα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Η Πυροσβεστική έχει εμπειρία από αεροδιακομιδές, στο πλαίσιο των καθηκόντων της για συνδρομή στο ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η αρμόδια υπηρεσία (Υπηρεσία Εναέριων Μέσων) δεν έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό της για τις περιπτώσεις κρουσμάτων Covid-19.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις της, καθώς εκτός από την εκπαίδευση δεν υπήρχε ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων πήρε εντολή πριν από λίγο καιρό για αεροδιακομιδή κρούσματος Covid-19 από την Τζια. Την τελευταία στιγμή βρέθηκε τελικά ο εξοπλισμός και η έγινε η αποστολή.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι για να γίνουν τέτοιες αποστολές από την Πυροσβεστική θα έπρεπε να είχε προηγηθεί εκπαίδευση από τον ΕΟΔΥ. Η μεταφορά γίνεται με ειδική κάψουλα, απαιτείται ιδιαίτερη συνεργασία με τους γιατρούς και τον ασθενή και ειδικές διαδικασίες χειρισμού της κατάστασης.

Η ανησυχία στην Πυροσβεστική ήταν έντονη εκτός των άλλων διότι ο μέσος όρος ηλικίας των χειριστών των αεροσκαφών είναι τα 53 έτη, ενώ υπάρχουν και χειριστές άνω των 60 ετών.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων έλαβε εντολή και για την αεροδιακομιδή του τελευταίου κρούσματος κορονοιού σε νησί, του 49χρονου λιμενικού από τη Νάξο. Τελικά, ωστόσο, η αεροδιακομιδή έγινε με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ