Στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2021 εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Δύο σημαντικές εξελίξεις από όσα είπε ο πρωθυπουργός, αφορούν την στήριξη των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο «μέτωπο» της μάχης κατά του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου τους αντί για το 60%. Επίσης, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί ο μηχανισμός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Μία άλλη σημαντική είδηση από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη είναι η υπογραφή τις επόμενες ημέρες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, για την αγορά των 18 πολεμικών αεροσκαφών Rafale. Η αγορά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με προμήθεια νέων όπλων, πολεμικών πλοίων, αναβάθμιση των αεροσκαφών F16 και την πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος 5ετίας.

Στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μία μεγάλη επένδυση ξένης εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και αύριο, 16/12, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Είδηση όμως «βγήκε» και από την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα του εμβολίου. Όπως ανακοίνωσε, ξεκινά εντός των ημερών μία μεγάλη εκστρατεία για τον εμβολιασμό και κάλεσε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου αυτή η εκστρατεία να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και να ξαναπάρουν οι πολίτες τις ζωές τους στα χέρια μας. Για αυτό και η επιχείρηση εμβολιασμού θα ονομαστεί «Ελευθερία». Οπως εξήγησε, η διαδικασία του εμβολιασμού είναι μια «σύνθετη άσκηση» και έκανε αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες, ενώ τόνισε ότι «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι′ αυτή την άσκηση».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του προϋπολογισμού του 2021, με την κυβέρνηση να ακολουθεί δύο παράλληλους δρόμους. Αυτόν της ανακούφισης των συνεπειών της πανδημίας και τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων που προωθούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, με στόχο την κατάργηση των ανισοτήτων και την αύξηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος όλων. «Η μείωση των ανισοτήτων είναι για μας κεντρική επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός του 2021 «συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».

Ανακοινώνοντας ότι 7,5 δισ. ευρώ προβλέπονται για την περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και της επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για καταστροφολογία και μίλησε για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την στήριξη της απασχόλησης τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο πρώτος στόχος της στον τομέα της οικονομίας, ήταν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.

Αρκετές φορές άσκησε έντονη κριτική στις θέσεις που εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ειδικά για το θέμα των χαμένων θέσεων εργασίας, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν λέει την αλήθεια και επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat: «Η Eurostat στο β′ τρίμηνο του έτους κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις λιγότερες χαμένες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία αυτά δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς, αλλά αποδεικνύουν ότι η πολιτική μας για την υπεράσπιση της εργασίας και των θέσεων απασχόλησης ήταν αποτελεσματική», ενώ πρόσθεσε ότι «η ανεργία είναι η πρώτη μορφή αδικίας και θα την πολεμάμε σε όλα τα επίπεδα».

Επίσης ο πρωθυπουργός μίλησε για τα εθνικά μας θέματα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την απόφαση των ΗΠΑ να εφαρμόσουν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και επανέλαβε την ελληνική θέση: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. «Η θέση μας είναι ν′ αποκαταστήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και να πέσουν οι τόνοι. Η απειλή των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε αλλαγή συμπεριφοράς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσο για το θέμα που αποτελεί από τις βασικές του προτεραιότητες για το 2021, είναι αυτό των εκκρεμών συντάξεων: «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες κι αποτελεί αυτό πρώτη πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, θα αξιοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι′ αυτό», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.





ΠΗΓΗ